Dieta Dukan, avantaje si dezavantaje

Avantajele dietei Dukan

Cura de slabire Dukan, este o cura extrem de controversata, de altfel oamenii au pareri impartite cu privire la aceasta dieta. Pe cat este de controversata, pe atat este de eficeinta, asadar este considerata drept una dintre cele mai eficiente diete care exista. Unul dintre marile avantaje ale acestei diete, este acela pentru ca nu este o dieta deloc restrictiva. Astfel cei care aleg o astfel de dieta pot sa manance oricat de mult poftesc, de asemenea nefiind nevoiti sa se cantareasca prea des. In cadrul dietei Dukan, exista o lista cu alimentele permise, iar mancarea o poate pregatii fiecare in parte, in functie de acea lista cu alimentele permise. Unii contestatori ai dietei Dukan, sunt de parere ca este o dieta nesanatoasa, intrucat promoveaza onsumul de alimenete neprocesate, sau alimenetele integrale, insa acesta este un lucru total neadevarat. Daca ne uitam atenti asupra alimentelor permise, se poate observa ca dieta Dukan incurajeaza gatitul si recomanda evitarea consumului de dulciuri si alimente bogate in grasimi, alimente care nu sunt deloc sanatoase pentru organism.

Dezavantajele dietei Dukan


Specialistii nutritionisti sunt de parere ca persoanele care tin aceasta dieta, au o respiratie urat mirositoare, acest lucru este adevarat, insa respiratia urat mirositoare se poate combate foarte usor pintr-un consum ridicat de tarate de ovaz si un consum ridicat de apa. De asemenea unul dintre marile dezavantaje al acestei diete este faptul ca poate sa provoace constipatie, insa printr-un consum ridicat de tarate de ovaz si o foarte buna hidratare cu apa si aceasta problema poate fi combatuta. Un alt aspect in ceea ce priveste dezavantajele acestei diete il reprezinta lipsirea vitaminelor si mineralelor din corp. Acest dezavantaj apare doar in prima faza a dietei, adica in primele 10 zile, iar specialistii sunt de parere ca nu poate cauza dezechilibre alimentare grave.

Etapele dietei Dukan


Prima etapa a acestei diete este etapa de atac, iar specialistii recomanda ca aceasta etapa sa dureze intre 7 si 10 zile, insa sa nu depaseasca 10 zile. Aceasta perioada de 7 – 10 zile se recomanda persoanelor care vor sa slabeasca aproximativ 20 kilograme. In perioada de atac se pot consuma alimente precum: carnurile rosii cu putine grasimi, pestele, fructele de mare, carnea de pasare, delicatesele, ouale, lacatatele degresate, o lingurita de tarate de ovaz zilnic si desigur minim 1,5 litri de apa zilnic.

Etapa de croaziera este etapa cu numarul 2, pe parcursul acestei perioade va trebuii sa alternati 2 regimuri. Asadar se vor alterna un regim de proteine si legume cu un regim doar de proteine, pana cand ajungeti la o greutate dorita. Spre deosebire de prima etapa, acum se pot consuma si legmuele, insa este recomandat si mersul pe jos timp de 30 minute zilnic.

Daca ati ajuns la etapa cu numarul 3, adica etapa de consolidare, atunci inseamna ca ati ajuns la greutatea cu care va doriti sa ramaneti. Durata acestei perioade este de 10 zile pe fiecare kilogram pierdut, iar in aceasta etapa se poate consuma o gama mai diversificata de alimente.

Etapa de stabilizare definitiva este etapa cu numarul 4, iar cei care au ajuns aici inseamna ca au invins in lupta cu surplusul de kilograme. De acum incolo se poate manca orice, insa in fiecare zi de joi se vor cunsuma doar proteine.

Există adevăr absolut?

Ce este adevărul? Dacă vei căuta în dex definiţia adevărului vei găsi că este, printre altele, “o oglindire fidelă a realităţii obiective”.
 
În istorie mulţi s-au sacrificat pentru a apăra ideea de adevar, pentru a apăra ceea ce ei considerau a fi sacru, pentru ca faptele să fie relatate întocmai iar adevărul să trimfe dincolo de orice împrejurare. E adevărat, există unele gafe şi în istoria noastră, ca popor, mici ocolişuri de la adevăr. În istoria ştiinţei au existat numeroase afirmaţii considerate adevărate la momentul respectiv dar care, ulterior s-au dovedit a fi false. Nimeni nu deţine adevărul absolut. Poate nici nu îl vom cunoaşte vreodată. Ne bazam pe raportul cunoaştere/dovadă: “dacă văd ceva în faţă că există atunci el există”. În filosofie, adevărul a cunoscut o mare diversitate de interpretări. Fiecare filozof a venit cu o altă perspectiva asupra adevărului, încât dacă stai să iei fiecare abordare în parte vei realiza că adevarul este relativ. Ceea ce tu consideri a fi adevărat, o alta persoană poate considera a fi fals. Am purtat o discuţie tare interesantă cu tatăl meu pe acest subiect.Din ea am dedus că există o multitudine de adevăruri. De fapt, el este vinovat pentru acest articol. Mi-a spus că, omul trebuie să se afle mereu în căutarea adevărului. Nu sunt mulţi cei care caută să cunoască adevărul. S-au subţiat semnificativ  rândurile celor care au curajul să spună adevărul, indiferent de situaţie şi nu se ascund în spatele unor şiretlicuri. Oare a devenit minciuna a doua noastră natură? Ne e cumva atât de uşor să minţim încat o facem fără să clipim? Sau poate nici nu ştim că o facem? De multe ori ne minţim şi pe noi înşine. Ne minţim când ne spunem că problemele vor trece de la sine, când ne spunem că relaţia pe care o avem este perfectă,că jobul pe care îl avem este pe măsura aşteptărilor noastre. Până şi faptul că tainuim adevărul , poate fi considerat o minciună. Să nu mai vorbesc de micile minciuni pe care ni le spunem zilnic unii altora, plecând chiar de la simpla întrebare “ce faci?” şi răspunsul condiţionat “bine”.
 
Veşnica întrebare rămâne însă”: “E mai bine să spui adevărul, ştiind că răneşti pe cineva făcând asta, sau e mai bine să minţi? ”Ne învârtim în jurul cozii, cum s-ar spune, pe acest subiect. E la fel ca celebra întrebare cu oul şi găina. Te las în căutarea adevărului, ai grijă să nu te pierzi pe drum.

Zâmbeşte mai des

Bucură-te de multele beneficii pe care un zambet ţi le poate oferi. În încercarea de a te convinge să zâmbeşti mai des, am întocmit aici o lista cu câteva motive pentru care ar trebui să nu îţi uiţi zâmbetul acasă. Atenţie, această listă nu provoacă reacţii adverse.

  • Zâmbetul îţi poate  îmbunătăți aspectul fizic. Cineva mi-a spus cândva că, zâmbetul este o modalitate ieftină de a-ţi  schimba look-ul. Pentru a întelege mai bine încearca să vizualizezi o persoana care este încruntată şi una care îţi zâmbeşte. Acum, care dintre cele două persoane arată mai bine? Cred că ai găsit răspunsul la întrebare deja şi fără ajutorul meu.
  •  
  • Un simplu zâmbet poate îndrepta lucrurile atunci când cuvintele sunt de prisos.Dacă într-o anumită situaţie te-ai fâstâcit, ai spus ceva ce nu era tocmai indicat să spui,şi te-ai  simţit demoralizat, un zâmbet poate restabili balanţa  în favoarea ta şi te poate scoate din orice impas. Le permite celorlalţi să afle că eşti o persoana deschisă cu care pot relaţiona.
     
  • Un zâmbet îţi dă incredere în tine .Este o modalitate foarte bună de a relaţiona cu cei din jur, de a porni de la același nivel ca și ceilalți, fie că este de unu-la-unu sau în fața unui grup. Un zâmbet poate spune: eu sunt ok, tu ești ok, și ne vom bucura unul de compania celuilalt.
     
  • Zâmbetul te  face sa te simti bine. Chiar dacă ai avut o zi mai proastă la locul de muncă, la facultate şi te simti demoralizat, cheia fericirii tale se află chiar la tine.Începe prin a te gândi la lucruri care îţi dau o stare de bine şi un sentiment de pace şi linişte şi apoi adaugă ca ingredient final, un zâmbet. Îţi vei păcăli astfel mintea ,transmiţându-i semnale pozitive, iar endorfinele te vor invada pentru a-ţi reduce orice urma de stres fizic sau emoţional.
     
  • Zâmbind îi poţi face şi pe ceilalţi să zâmbească. Stiaţi că un zambet larg este mult mai vizibil de la distantă, decât o încruntare? Astfel le transmiţi un semnal celor din jurul tău, că eşti o persoană prietenoasă, deschisă. Este mai bine ca liniile de expresivitate de pe faţa ta să se datoreze zâmbetelor decât să strângi riduri de încruntare. Mark Twain a spus: "Ridurile ar trebui să indice doar locul în care au fost zambetele”. Văzute în acest fel, zambete sunt un indiciu al caracterului tău general.
     
  • Zâmbetul este un bun prezicator pe termen lung al unei vieți mai fericite Este corelat cu sănătate, fericire, prieteni, succes, și o viață mai lungă.