Cum putem preveni infectiile si cariile dentare?

Cea mai mare teama a copiilor si oamenilor maturi este cea de dentist si tot ce implica vizita la stomatolog: turbina, freza, ace, obturari, curatari ale cariilor etc. Pe cat de dureros poate fi, pe atat de usor poate fi prevenita o carie urata. Cum? Simplu. Exista o metoda de tratament ieftina si eficienta numita profilaxie dentara. Toate cabinetele dentare o asigura, fiind accesibila in ceea ce priveste pretul si suportabilitatea operatiilor efectuate. Scopul ei este sa previna aparitia unor carii superficiale care se pot agrava, bolile parodontale, dar si complicatiile ce pot aparea. In majoritatea cazurilor, cariile apar din cauza microbilor si igienei defectuoase a cavitatii bucale. Adaugam si factorul alimentar - alimentele consumate bogate in glucide-zaharuri, „mancarea” preferata a bacteriilor care compun placa dentara. De asemenea, calitatea smaltului si dentinei - cel mai voluminos tesut din structura dintelui - poate determina sau nu aparitia unei carii - daca ambele sunt dure, probabilitatea unei carii dentare este foarte mica.

O profilaxie dentara corecta va combate toti cei trei factori de risc enumerati anterior. De aceea, prevenirea este canalizata pe trei directii. Prima, cea pentru microbi si bacterii - igiena orala temeinica, periaj profesional mecanic - realizat doar la cabinetul stomatologic, indepartarea tartrului dentar de doua ori pe an, tratarea cariilor superficiale, sigilarea santurilor. A doua, cea legata de influenta alimentelor - reducerea consumului de alimente bogate in zaharuri. Ultimul tip de profilaxie dentara este cea legata de „teren” - calitatea smaltului si dentinei. De departe, cea mai eficienta metoda de prevenire in acest caz este fluorizarea si cresterea rezistentei smaltului - se pot administra pastile bazate pe fluor, insa nu e recomandat, avand unele efecte adverse. Cel mai bine este sa se mearga la stomatolog, unde exista tratamente specifice de fluorizare, insa dupa incheierea formarii dintilor definitivi.

Controlul stomatologic periodic e de dorit intrucat este poate cea mai buna metoda existenta de profilaxie dentara, eficienta sa fiind dovedita in numeroase cazuri - mai usor este sa previi decat sa tratezi o infectie puternica a gingiei sau o carie ajunsa aproape de pulpa dintelui.

Inventii despre care nu ai stiut ca au fost descoperite in Australia

1. Dispozitivul care „scoate” apa de pe terenul de golf. Gordon Withnall a inventat masina-mop in 1974 dupa ce prietenii l-au provocat sa construiasca o masinarie care sa scoata apa de pe terenul de golf dupa o ploaie torentiala care se abatuse asupra circuitului. Astazi, astfel de vehicule sunt folosite pentru a intretine terenurile pentru curse de cai, cele pentru hochei pe iarba sau cele de cricket.
2. Ultrasunetul. Laboratoarele acustice din Sidney, impreuna cu alte laboratoare din lume, au reusit sa dezvolte un sistem pentru examinarea bebelusilor nenascuti fara folosirea razelor X. In 1976, Ausonics Company din Australia a comercializat pentru prima data dispozitivul cu ultrasunete UI Octoson.
3. Seringile de unica folosinta. Au fost dezvoltate de creatorul de jucarii Charles Rothauser la cerera lui Harry Willis de la compania A.M. Bickford and Sons, care urmarea sa scoata pe piata siringi foarte ieftine, din plastic. Charles a folosit compozitia pentru papusi pentru a face seringile atat de folosite astazi-la inceput a folosit polietilena, dupa care a trecut la polipropilena.
4. Bancnotele din plastic. O mare banca din Australia a cerut cercetatorilor sa gaseasca o modalitate de a preintampina contrafacerea bancnotelor. Asa ca oamenii de stiinta au creat o bancnota folosind un polimer, in care au pus un panou transparent si o holograma incorporata. A fost lansata in 1988, este rezistenta la umezeala, nu se rupe si e de pana la patru ori mai rezistenta decat bancnotele normale, din hartie.

Cum ingrijim plantele de apartament

Atunci cand pana si plantele „greu de ucis” reusesc cumva sa moara in casa ta, e cazul sa te gandesti ca fie nu esti o persoana a carei casa sa fie plina de flori, fie trebuie sa te informezi mai mult legat de ingrijirea acestora. Ingriirea pentru anumite specii de flori de apartament poate fi ceva mai complicata, insa in general regulile sunt simple, si se refera mai ales la apa cu care hranim plantele, la felul in care le asezam pe acestea in raport cu lumina dintr-o camera si la cum le ingrijim propriu-zis. Asadar, ca ca reusesti sa intretii totusi o mini-gradina in propriul apartament sau macar sa le salvezi viata celor cateva plante pe care le mai ai, iata trei sfaturi esentiale:

Apa de la robinet nu face intotdeauna bine plantelor. O solutie incercata si cu rezultate pozitive, dupa cum spun adevaratii iubitori de plante, este apa imbuteliata. Fie ca folositi apa plata sau apa minerala dar pe care o lasati putin sa se linisteasca (pentru ca dioxidul de carbon din apa carbogazoasa opreste cresterea platelor), aportul de minerale grabeste cresterea plantei. Poate fi considerata o fita, dar in zone unde apa de la robinet sau cea din propriile surse de apa (case la curte cu alimentare cu put unde apa este foarte calacaroasa sau contaminata) nu este buna de baut pentru om, aceasta apa este daunatoare si plantelor.

Curatarea plantelor este o conditie ca ele sa poata respira. Plantele au suprafata acoperita de pori, care odata blocati de praf nu isi mai fac treaba, iar planta nu mai poate respira. In plus este impiedicat si procesul de fotosinteza. Fara sa mai vorbim ca daca ne curatam plantele de praf vom avea si o casa mai curata si mai aratoasa.

Fiecare planta are nevoie de un anumit aport de lumina, asadar este important ca atunci cand achizitionam o planta noua sa stim tot ce se poate sti despre mediul de care aceasta are nevoie pentru dezvoltare.
Dincolo de toate aceste conditii, pentru ca o planta sa ramana sanatoasa odata ajunsa in apartamentul nostru, este important sa stim sa alegem florile sanatoase inca din momentul cumpararii. Iar la officeflowers.ro acest lucru este foarte simplu si la indemana, caci aici avem parte doar de cele mai calitative flori.

Mari personalitati ale istoriei si talentele lor mai putin cunoscute

Thomas Jefferson, un pionier al Arheologiei Americane. De-a lungul timpului, talentele deosebite ale lui Thomas Jefferson au fost documentate si prezentate in numeroase scrieri. Interesele lui Jefferson nu se limitau doar la politica sau stiinta, ci si la muzica, arhitectura sau lingvistica. O alta zona unde Jefferson si-a lasat amprenta inimitabila a fost… arheologia. Folosindu-se de cunostintele sale solide de limba amerindiana, Jefferson a studiat cultura amerindiana ca nimeni altul. Insa cand a descoperit in aproprierea casei sale din Virginia un mormant indian, s-a decis sa-si satisfaca la maximum curiozitatea si s-a apucat de sapat. In consecinta, Jefferson, fara sa stie, avea sa marcheze primul sit arheologic din U.S.A. Sub movila de pamant care semnaliza un mormant indian, Jefferson a descoperit ramasitele pamantesti a sute sau chiar mii de adulti si copii-nu era prima data cand astfel de „locuri de veci” erau profanate de civili, inaite existand o „moda” a cautatorilor de artefacte de valoare in astfel de locuri sacre. Spre deosebire de predecesorii sai, Jefferson a folosti tehnici moderne de excavare a pamantului si a notat tot descoperise intr-un carnetel personal. Pe baza acestor notite, in 1787, a scris cartea Notes on the State of Virginia, prima publicatie despre arheologie din America acelor timpuri…

Imparatul Hirohito, unul dintre cei mai respectati biologi marini. Al 124-lea imparat al Japoniei, Imparatul Hirohito a condus tara intre 1926 si 1989, insa cea mai importanta perioada a domniei sale a fost in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Desi a fost implicat in moartea a mii de oameni, el a scapat de acuzatii legate de crime de razboi si si-a continuat domnia. Dincolo de politica, cand avea cat de putin timp liber, Imparatul Hirohito studia… biologia marina, pasiune pe care o avea inca din copilarie. Avea chiar si un laborator marin si cativa biologi marini care-l ajutau in cercetarile sale. Dupa ce a trecut razboiul si a avut mai mult timp la dispozitie, a inceput sa publice diverse studii despre hidrozoarele gasite in Japonia.

Cazare in regim particular

Pentru ca vara a inceput sa-si intre in drepturi, dorim sa discutam despre cazare in regim particular pe litoralul romanesc. Daca privim lucrurile de la nord la sud, statiunile cu cele mai multe oferte de cazare in regim particular sunt: Eforie Nord, Costinesti, 2 Mai, Vama Veche. Chiar si asa, foarte multi proprietari de unitati turistice particulare au depus eforturi sa ridice calitatea serviciilor la cele mai inalte standarde.

Problema majora cu care se confrunta unitatile turistice ce isi desfasoara activitatea in regim de persoana fizica autorizata este legata de lipsa credibilitatii, in comparatie cu unitatile hoteliere. Unele unitati ce activeaza in regim partiucular nu au o politica interna suficient de bine pusa la punct, prin care sa poata asigura turistilor un nivel de confort care sa respecte anumite standarde de turism. O situatie foarte des intalnita, atunci cand turistii ajung la destinatie si constanta cu stupoare ca unitatea la care au rezervat cazarea nu corespunde cu descrierea sau cu fotografiile prezentate pe internet sau website-ul propriu. Pentru cei ce aleg cazare costinesti, exista posibilitatea de a utiliza website-ul: infocazarecostinesti.ro. Un site ce ofera turistilor un nivel de incredere ridicat prin serviciul “unitate verficata”, acest serviciu presupune deplasarea unui reprezentat al site-ului la fiecare unitate turistica ce solicita acest serviciu, si acesta constata daca descrierea si fotografiile sunt conforme cu realitatea. De asemenea daca sunt gasite mici inatvertente in descriera unitatii, utilizatorii pot raporta unitatea de cazare la administrator, pentru aduce la o informare cat mai corecta.

In cazul in care unitatea turistica este alcatuita din camere ce difera una de alta, ca si dotari sau suprafata utila, inainte de a face rezervarea este bine sa solicitati cat mai multe informatii legate de camera unde ve-ti fi cazat, cat si despre serviciile incluse in tariful de cazare.

Bucataria mea

Bucataria mea e mica.:))). La inceput, am zis ca nu imi voi petrece mult timp in ea. Insa pe masura ce timpul a trecut mi-am dat seama ca tot stau in bucatarie, cel putin un sfert din timpul de peste zi. La inceput nu am avut decat aragazul in bucatarie, si o masa. Am facut noi, un raft, unde mi-am pus, oalele si ustensiele de bucatarie. In timp insa ne-am cumparat si mobila de bucatarie. Si mi s-a parut si mai mica, bucataria noastra :)))). Dar, avand in vedere ca si apartamentul e mic, nu pot cere o bucatarie imensa. Avem o masa, care se rabateaza, si e bine asa. Daca nu avem loc, lasam masa, jos, si devine mai spatioasa. Am vazut insa intr-o revisa modele de bucatarii mici, foarte faine si cochete. La un moment dat, asa va arata si bucataria mea. Numai sa imi permit. In nici un caz alba, sa tot frec la ea pana nu mai pot. Momentan, culoarea mobilei din bucatarie e un gri deschis, si tot nu-mi place. Nu, nu am ales eu culoarea, fiindca mobila a fost primita. Eu as vrea ca mobila viitoare sa fie de culoare rosu cu ceva. Inca nu stiu cu ce.

Cum alegem invitatiile de nunta pentru sezonul estival?

Atunci cand doua persoane se casatoresc, totul trebuie sa fie perfect: de la locul de desfasurare, pana la rochie, decoratiuni si invitatiile de nunta. Daca va casatoriti in timpul verii, atunci va puteti bucura de anotimpul perfect pentru o nunta si puteti alege dintre multele teme stralucitoare si multitudinea de culori pentru nunta voastra. Proiectarea de invitatii nunta pentru sezonul estival poate fi, in cele din urma, foarte distractiva.

Asadar, cum alegeti invitatiile de nunta pentru sezonul estival?
Alegerea invitatiilor de nunta poate fi o sarcina destul de usoara, deoarece exista atat de multe idei geniale pe care le puteti folosi. De la un design simplist, elegant si pana la ceva foarte indraznet in aspect, exista o multime de idei inovatoare pe care le puteti folosi pentru invitatiile de nunta. Exista multe caracteristici diferite, carora trebuie sa le acordati atentia cuvenita, cum ar fi:

Tematica
Pentru o invitatie de nunta de vara, trebuie sa alegeti o tema care sa se potriveasca cu starea de spirit sau perioada in care va avea loc evenimentul. Invitatiile ar trebui sa fie o reflectare a acelor lucruri care sunt sinonime cu perioada ceremoniei. Exista mai multe idei diferite pe care le puteti utiliza pentru a crea invitatii nunta cu tematica estivala. O tema populara, desigur, este plaja care este, probabil, singurul mod in care oamenii pot face o conexiune. Steaua de mare, scoicile, nisipul sau apa, toate sunt sinonime cu plaja. O alta mare tema pentru invitatiile de nunta din sezonul estival este reprezentata de flori. Utilizati imagini de flori ca fundal sau alegti un fundal simplu, cu imagini de flori sau petale subliniind formularea invitatiei.

Culoarea

Alegerea culorilor pentru invitatiile de nunta poate fi o sarcina importanta. Desigur, daca v-ati decis deja ce tema va avea nunta, atunci aceasta sarcina poate deveni destul de usoara. Daca v-ati decis sa renuntati la o tema anume si ati luat decizia de a alege anumite culori de vara, atunci exista mai multe posibilitati din care puteti alege. Daca doriti o invitatie delicata, atunci este indicat sa ramaneti la nuante pastelate in roz, albastru, galben sau chiar un alb curat, virginal. Daca vreti culori mai indraznete asociate cu soarele de vara, puteti opta pentru portocaliu, rosu, verde, turcoaz, magenta etc.

Accesorii si inflorituri
In cele din urma vine si intrebarea: cum veti oferi o astfel de invitatie? Ei bine, exista multe idei diferite de design pe care le puteti utiliza. Daca v-ati decis la o tema cu plaja, puteti oferi invitatii laminate in interiorul unor sticle mici, umplute cu nisip. Daca tema are ceva de-a face cu florile, puteti oferi fiecare invitatie insotita de flori. Puteți alege, de asemenea, sa trimiteti invitatii nunta indoite in saci de panza, umplute cu potpuriu sau le puteti decora cu panglici.

Atunci cand sunteti in cautare de idei pentru invitatiile de nunta, amintiti-va ca, la sfarsitul zilei, scopul invitatiei ar trebui sa fie acela de a crea ceva care este nu numai unic, ci, de asemenea, si o reflectare a cuplului care se va casatori. A crea invitatii pe care invitatii le vor asocia cu voi si de care vor fi impresionati, este tot ceea ce conteaza.

Am implinit patru ani

Nu imi vine sa cred ca in urma cu patru ani aduceam pe lume o mandrete de copil. Atunci am aflat pentru prima oara ce inseamana sa fii mama. Nimic nu se compara cu momentul in care iti tii pentru prima oara copilul in brate. E absolut fantastic.
Fetita cea mare a implinit patru ani. Asa ca de ziua ei, am mers la gradina zoologica. Acest cadou l-a primit din partea unor rude, si tare mult i-a placut. S-a bucurat de fiecare animal pe care l-a vazut, a mancat inghetata, popcorn, a baut si suc. S-a simtit foarte importanta. Dupa ce ne-am plimbat toata ziua pe la zoo, seara am ajuns si la parintii mei, care au asteptat-o cu un tort de ciocolata. Tare s-a mai bucurat copila mea, cu atat mai mult cu cat ii adora pe ai mei. A primit din partea noastra, adica a parintilor mei si a noastra, o bicicleta roz. Atat de incantat a fost tata in momentul in care au cumparat-o, ca nu isi mai incapea in el de bucurie! Asa ca a fost foarte suparat, cand a vazut ca printesa noastra, nu se urca pe bicicleta. Ne-am chinuit sa o cnvingem cu totii, insa nu am avut pe cine. Intr-un final, cand sa plecam acasa, s-a urcat singura pe bicicleta, in aplauzele noastre. Era atat de incantata! Am iesit din apartament, si cateva minute a incercat sotul sa ii explice cum sa se dea pe bicicleta. Degeaba, fiindca mandra noastra nu da din pedale decat invers, fiindca e mult mai usor. Dupa cateva zile, sotul a incercat sa iasa cu ea pe afara, sa ii arate cum sa se dea pe ea, insa in nici 5 minute s-au intors in casa. De ce? Fiindca pitica noastra, nu vrea sa se dea pe bicicleta. Varsta de patru ani e asa frumoasa! Copiii se bucura de la orice si pentru orice! :) Cel putin copila noastra. Ma uit la copilul meu frumos, si imi dau seama cum nu pot opri trecerea timpului. As vrea sa o pot tine langa mine, pentru totdeauna, insa nu pot! Imi dau seama ca incet, incet devine independenta si nu va mai avea nevoie de mine! Creste mare, gaza mica! :)

Plusica si comertul online

Cand nepotica mea a implinit 5 ani, m-am oferit, fiindu-i si nasa totodata, sa ii organizez petrecerea. Tema mi-a fost foarte simplu sa o aleg, ea fiind un mare fan al Doctoritei Plusica, un personaj dintr-un desen animat creat de Disney. Este atat de amuzant cum niste personaje pot capta atat de mult atentia copiilor!

Ei bine, dupa ce am ales tema, m-am gandit ca restul e floare la ureche. Ce putea fi atat de greu? Sa ma asigur ca vin copii de varsta ei, prieteni de la gradinita, ca locatia este potrivita atat pentru copii, cat si pentru parintii acestora care doresc sa ramana si ca toate elementele petrecerii vor fi cu Doctorita Plusica. Fiind un personaj in voga, nici nu mi-a trecut prin cap ca voi avea probleme in a gasi articole petrecere cu fetita de culoare doctorita care a fermecat copiii din lumea intreaga. Ei bine, aveam sa descopar ca ma insel, ca Doctorita Plusica nu se gaseste pe toate farfuriile si paharele si servetele din magazine. De fapt, nu prea se gasea pe nicaieri. Atunci, m-am gandit ca asta e, va trebui sa gasesc o solutie, sa incep sa personalizez tot felul de obiecte cu imaginea Plusicai, lucru care era destul de costisitor. O alta solutie la care m-am gandit a fost sa caut aceste articole pe site-uri din afara si sa le cumpar de acolo, dar sincera sa fiu, solutia asta nu ma prea incanta, pentru ca nu cumparasem niciodata pana atunci ceva de pe Internet. Ce sa-i faci, unii se adapteaza mai greu la noile trenduri!

Dupa ce am mers pe comertul clasic si am luat toate hipermarket-urile la rand fara succes, am zis ca nu am de ales si trebuie sa gasesc o solutie. Astfel, tot cautand pe internet dupa articole de petrecere cu Doctorita Plusica, am dat peste un site (romanesc), bubuparty.ro, care avea si servetele, pahare si farfurii cu Plusica, dar si multe alte articole la care nici nu ma gandisem - fata de masa, paie sau coronite pentru fetite. Am gasit inclusiv invitatii, la care nici nu ma gandisem ca le voi putea gasi in vreun magazin, asa ca hotarasem sa le fac singura. Nu a fost singurul site pe care am gasit astfel de produse, dar a fost singurul in care am gasit tot ce aveam nevoie la un loc. Cu ocazia petrecerii, am bifat doua premiere importante - am organizat prima mea petrecere si am cumparat prima data de pe internet. Insa tot cu aceasta ocazie, am hotarat ca nu ma voi mai oferi niciodata sa organizez ceva, desi petrecerea a fost un real succes, iar copiii au fost incantati de toate accesoriile cu Plusica.

Obiecte din viata de zi cu zi inventate din greseala… (III)

1. Hartiutele de tip Post-It (de diferite culori, cu marginea superioara lipicioasa) - In 1968, Spencer Silver, un om de stiinta care lucra pentru laboratoarele 3M, incerca sa produca adeziv puternic care sa fie folosit la avioane. Insa adezivul sau era prea „slab”, nu prea lipea bine. Chumistul Art Fry a venit cu o idee geniala-canta in cor si mai tot timpul ii tot cadeau partiturile muzicale-asa ca a pus adeziv pe spatele foilor. Asa au aparut hartiutele minune numai bune pentru lasat un mesaj scurt iubitei, lipit pe frigider sau usa.
2. Chibriturile - Povestea lor suna cam asa. Era un farmacist englez pe nume John Walker. Si cum tot lucra el cu diverse substante a vazut la un moment dat ca betigasul sau folosit pentru a mai invarti prin ele a strans in capul lui mai multe substante uscate. Nervos ca nu putea sa ia „mizeria chimica” de pe betigas, l-a frecat de pardoseala cu gandul ca poate sare substanta intarita. Uimitor, substanta a luat foc la frecare. Si-a denumit imediat inventia „lumini de frictiune/frecare”. Insa cel care a venit cu ideea geniala a chibriturilor in forma pe care o vedem astazi este Samuel Jones-el a bagat chibriturile intr-o cutie din carton si le-a numit „Lucifers”.
3. Viagra - nu trebuie sa explic nimanui, cred, ce-i Viagra-pentru cine chiar nu stie, e o pastila pentru barbati care te ajuta sa… fii „barbat” in pat cat mai mult timp si sa satisfaci domnita asa cum trebuie minute, ore intregi. Si ea a fost inventata din… greseala, daca va vine sa credeti. In anii 1990, oamenii de stiinta de la Pfizer faceau experiente cu sildenafil, substanta de baza din Viagra. Ei urmareau sa trateze bolile cardiovasculare si sa scada tensiunea-presiunea sangvina. Asa ca au testat medicamentele pe baza acelei substante pe pacienti. Din nefericire, le-au dat inapoi. De ce? Cand luau sildenafil aveau nene niste erectii asa de puternice si de lunga durata incat nu le puteau opri nici cu… rugaciuni, cum se zice. Asa au descoperit ca pot utiliza substanta minue pentru a trata impotenta la barbati. Din 1998 cand a fost aprobata, Viagra s-a vandut, si s-a vandut iar copiii, copiii au aparut, si au aparut…