Biroul - functionalitate si confort

Spatiul pentru birou trebuie sa fie, dincolo de destinatia sa functionala, un spatiu in care mergem cu placere, un spatiu in care sa ne simtim confortabil si inspirati, un spatiu care sa ne faca sa ne petrecem acolo cu placere cea mai mare parte a zilei. Pentru ca majoritatea dintre noi petrecem la birou aproape o zi intreaga, de ce nu am face din birourile deprimante, atat de familiare tuturor, spatii mai placute doar tinand cont de cateva recomandari in materie de renovari birouri, dar si de stilul si bugetul alocat pentru aceasta operatiune.

In designul interior al ultimilor ani, dar mai ales in 2016, natura joaca un rol foarte important in amenajari. Materialele naturale sunt binevenite si in designul interior pentru cladiri de birou sau sedii de companii, de la panouri din lemn pentru placarea peretilor, podele sau pereti din beton aparent, modele florale pentru materialele textile si chiar lucrari de arta. Plantele in sine arata foarte bine in birouri, aduc viata unui interior pe care de multe ori il vedem tern si lipsit de viata. Spatiile de lucru multifunctionale sunt si ele foarte moderne. In foarte multe companii moderne, mai ales in multinationale (care tin cont intotdeauna de tendintele in amenajari interioare, spatiile de lucru cubice, personale tind sa dispara si sa fie inlocuite cu blaturi de lucru liniare, multifunctionale, care pot fi folosite atat pentru lucru cat si pentru prezentari multimedia sau pur si simplu pentru pauze. De asemenea, foarte moderne sunt si birourile ovale, unde pot sta foarte confortabil mai multe persoane, chiar pentru o sedinta.

Culoarea in amenajarea interioara a birourilor sau a cladirilor business adauga un plus de fericire, productivitate si creativitate. Din ce in ce mai multe birouri sunt amenajate si organizate dupa culori, atat in ceea ce priveste zugraveala cat si mobilierul si obiectele decorative.

Lancea lui Epaminonda

Dorinta detinerii puterii politice si militare in Grecia, a obtinerii unor piete de desfacere prospere, a generat conflicte intre cetatile-orase, infuntari care si-au gasit ilustrarea corespunzatoare in razboaiele peliponeziace. In cadrul lor s-au evidentiat personalitati militare dintre cele mai remarcabile, ce au reusit temporar sa incline balanta pentru o comunitate sau alta. Este si cazul generalului teban Epaminonda care, impreuna cu prietenul sau Pelopida stralucit om politic si militar, au facut ca Teba sa fie prima cetate a Greciei, cand s-a aflat sub conducerea lor. ,,Intr-adevar, puterea Tebei a sporit si a ajuns la culme cat au fost in viata Epaminonda si Pelopida, ea disparand o data cu moartea lor. Lucrurile sunt limpezi.

Prin urmare trebuie sa ne dam seama ca nu regimul politic al Tebei, ci barbatii de care vorbesc au fost cauza stralucirii din acea vreme a cetatii tebanilor''. ,,Aceasta din urma (Epaminonda) ii intrecea cu mult prin vitejie si prin insusirile lui de steag nu numai pe cei de-un neam cu el, dar si pe toti grecii. Avusese parte de o educatie completa si invatase, mai ales filozofia pitagoriciana. Inzestrat fiind afara de aceasta cu mari insusiri fizice este firesc lucru ca a savarsit cele mai stralucite fapte.'' Epaminonda a realizat o adevarat revolutie in arta militara antica. Sub conducerea sa, tebanii ii infrang pe spartani la Leuctra in conditii de inferioritate numerica, poarta campanii in Peloponez, initiaza o expeditie a flotei in Marea Egee si din nou biruie Sparta in batalia de la Mantineea. Din nefericire in aceasta ultima lupta marele conducator este grav ranit de o lance al carui fier ramane infipt in trupul sau. Medicii spun ca scoaterea lui inseamna moarte imediata.

Epaminonda se intereseaza de armele sale si de soarta bataliei, apoi, multumit cere sa i se scoata fierul ucigas. Unui prieten care il jeleste ca n-a lasat urmas ii raspunde: ,, Pe Zeus, las in urma mea doua fiice: izbanzile de la Leuctra si de la Mantineea''. Apoi moare ,,fara nici un fel de tulburare''. ,,Lancea lui Epaminonda'' evoca un destin exceptional de om patriot si strateg genial a carui moarte este o suprema victorie morala si patriotica.

Cat de important este un certificat energetic si cum il poti avea in cel mai scurt timp?

De mai bine de trei ani toti cei care vor sa inchirieze, sa cumpare sa faca receptia unei cladiri nou construite sunt obligati, prin lege, sa prezinte si un document special numit certificat energetic. Un astfel de act garanteaza legalitatea tranzactiilor incheiate, ii fereste pe cei care au un bun de vanzare sau de inchiriat sa nu plateasca amenzi si garanteaza urmatorului proprietar de drept ca locuinta este verificata si certificata din punct de vedere energetic.

Eliberarea unui certificat energetic se face numai de catre persoane autorizate MDRAP, acestea purtand numele de auditori energetici atestati, valabilitatea sa fiind de 10 ani de la momentul emiterii. In cazul in care apar schimbari relevante in locuinte acesta trebuie refacut obligatoriu. Inainte de a merge la auditor pentru a solicita certificatul, proprietarii trebuie sa isi puna la punct documentatia pentru obtinerea documentului, aceasta constand in planurile imbolilului, planurile nivelelor cladirii si releveul imobilului. Urmatorul pas consta intr-o vizita din partea auditorului la domiciliul clientului pentru a evalua energetic locuinta. Se evalueaza instalatiile de incalzire, cele de iluminat sau de climatizare, se stabileste la final clasa energetica si nota energetica a casei/apartamentului.

Pentru a obtine o clasa energetica cat mai buna, proprietarul e bine sa isi izoleze termic locuinta, interior si exterior, sa aiba geamuri termopane de calitate, sa aiba instalatii sanitare si electrice noi, centrala termica cu randament foarte bun. De asemenea, zidurile si constructia locuintei trebuie sa fie intacte, sa nu existe crapaturi, zone in care pot aparea eventuale fisuri grave la un cutremur mai mare. Dupa analiza minutioasa a datelor colectate, auditorul energetic elibereaza documentul amintit.

Atentie insa, exista doua tipuri de auditori pe piata de profil, cei cu gradul 1 care elibereaza certificate pentru orice imobil si cei cu gradul 2 care elibereaza certificate doar pentru apartamente si case, nu si pentru domeniul tertiar. Firmele sau persoanele autorizate care elibereaza documentele ofera si consultanta energetica in domeniul auditarii si certificarii energetice.

Importanta vitaminei D

Vitamina D face parte din compusii organici esentiali pentru un organism sanatos. Anumite vitamine importante pentru noi se gasesc in fructe si legume. De exemplu, lamaia este cunoscuta ca fiind bogata in vitamina C, iar A si B se gasesc in oua, legumele cu frunze verzi si multe altele. Iubitorii de bronz perfect pe timpul verii stiu ca soarele emite o sursa de vitamina D. Insa acest proces este mai complex. Fizicianul Octavian Micu efectueaza studii despre gaurile negre ale Universului. Datorita profesorului am aflat ca exista mai multe tipuri de radiatii. Din cadrul radiatiilor ultraviolet emise de soare fac parte UVA, UVB si UVC.

Dintre aceste trei radiatii, numai primele doua ajung pe pamant, ultimele fiind retinute de atmosfera. Energia emisa de UVA este mai periculoasa pentru organism si poate genera boli de piele. Vitamina D data de soare este in aceeasi cantitate atat vara cat si iarna, deosebindu-se doar puterea acesteia. Pe timpul iernii puterea scade, deoarece razele soarelui lovesc Pamantul intr-un unghi mult mai inclinat. Pentru a reduce racelile din sezonul rece al anului avem nevoie de vitamina D, si totodata de soare. Tot aceasta vitamina este vitala si pentru bolnavii de diabet. Poate te gandesti ca, daca stai la soare multi timp acumulezi vitamina D si, in acelasi timp, obtii un bronz intes. In realitate, insa in lipsa unei creme care sa te protejeze de razele puternice ale soarelui, pielea ta va avea un aspect nesanatos, in locul unui aspect bronzat. In ceea ce priveste acumularea de vitamina D in zilele toride de vara, organismul isi va limita, la un moment dat, productia de vitamine. Astfel este nevoie ca organismul sa fie completat cu sursa necesara de vitanima D din alimentatia zilnica.

Recomandarea unui medic este de zece micrograme de vitamina D intr-o zi. O suta de grame de peste gras iti poate oferi 8 micrograme din necesarul zilnic. Mancand peste in fiecare zi vei reusi sa ai un organism sanatos in orice perioada a anului. In cazul in care pestele nu este consumat zilnic, recomandarea medicului este sa fie consumat de cel putin doua ori pe saptamana.