De ce sa purtam un aparat dentar si cum ne poate ajuta sa avem o dantura perfecta?

Dantura noastra are foarte mult de suferit pe masura ce inaintam in varsta. Cariile, mancarea si bauturile, lipsa unei igiene orale foarte bune pot duce la deteriorarea dintilor si la imposibilitatea unei masticatii corecte sau a unei vorbiri clare. Indiferent de varsta la care ne aflam, putem sa scapam de aparitia cariilor noi si de o dantura cu probleme prin purtarea unui aparat dentar. Aparatul dentar nu face altceva decat sa indrepte dintii si sa ne asigure un zambet perfect si o vorbire cat se poate de clara.

Spatiile interdentare sunt corectate, dintii sunt pozitionati asa cum trebuie pe maxilar, in cazurile in care exista dinti suprapusi se poate corecta usor pozitia lor. Igienizarea dintilor va fi mai simpla si mai eficienta dupa ce incepem sa purtam aparat dentar pentru o anumita perioada recomandata de stomatolog, functiile aparatului dentomaxilar vor fi mult mai bune, aici incluzand masticatia, muscatura si fonatia. Montarea aparatelor este simpla, nu necesita interventii stomatologice complexe, se pot regla foarte simplu si acasa dupa montare, nu provoaca dureri insuportabile si nici nu creeaza dependenta din perspectiva purtatului. Cand dintii isi revin la o pozitie normala se poate renunta la aparatele dentare.

Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile, cu bracketi metalici, din ceramica sau chiar din safir, se monteaza in doar maxim 60 minute, la sedinta de activare, multe modele sunt invizibile, nu afecteaza vorbirea si pot fi scoase cand dintii nu mai au probleme. Cele mai bune sunt aparatele dentare linguale, montate pe interiorul arcadelor, invizibile, sunt antialergenice si foarte rezistente.

Toate aparatele dentare sunt personalizabile in functie de dantura si de problemele pacientilor, sunt simplu de folosit, nu necesita ingrijire speciala, nu afecteaza viata pacientilor si comunicarea cu cei din jur, nu au un aspect estetic neplacut. Pe de alta parte, aparatele dentare sunt utile si cand trebuie sa se insereze un implant si nu exista loc pentru a se realiza respectiva interventie stomatologica. Pentru o oferta completa de preturi si aparate dentare de calitate accesati site-ul oficial al clinicii DENTAPLUS, acolo unde veti descoperi o echipa de medici specialisti gata sa va ajute indiferent de problema dentara pe care o aveti.

Robotii-copii in Japonia

Se pare ca demograful care a prezis ca japonezii vor disparea ca natie in vreo 1000 de ani a ajuns chiar la guvern. Dupa ce au ignorat criza prin care trecea natalitatea, oficialii japonezi incearca din rasputeri sa creasca natalitatea cum se poate mai bine. Si o fac foarte bine cu ajutorul bebelusilor-robotei. Studentii de la universitatea din Tsukuba au creat un robot bebelus care plange, se gadila, stranuta se cumporta exact ca un om micut. Adultii sunt incurajati sa se joace cu robotul in ideea ca le va placea si vor vrea si ei sa aiba unul, astfel ca procesul de procreere va fi generat rapid.

Un experiment social

Recent, un bun prieten de al meu, impreuna cu cativa colegi de la facultatea de Stiinte Sociale a realizat un experiment foarte interesant. Numele prietenului meu este Alex, el este student in ultimul an la aceeasi facultate. De cand in cunosc il stiu pasionat de tot ce inseamna comportamentul social si alte fenomene ce tin de acesta. De aceea nu am fost deloc surprinsa in legatura cu aceasta noua realizare. Experimentul in sine mi s-a parut unul interesant, despre care, cred eu, merita sa auda cat mai multa lume.

Alex, impreuna cu colegii lui, au avut un plan de actiune cam asa: unul dintre tineri mergea pe strada si intentionat lasa sa cada din buzunarul din spate al pantalonilor portofelul (ceea ce ar fi parut intamplator celorlati oameni care mergeau pe strada). Un alt prieten filma intreaga intamplare de unde nu putea fi vazut. Trebuie sa recunosc ca baietii chiar au fost ingeniosi si sunt, pe langa toate, buni actori. Cum au reactionat oamenii pe strada? Diferit, cei mai multi i-au atras atentia la portofel, nimeni nu a ridicat portofelul de jos pentru a-l pastra. Insa, tinerii au observat ca atunci cand un singur om mergea pe strada in spatele lui Alex sau alti indivizi erau mult mai indepartati, acestia erau mai receptivi si in 99% din cazuri ii intorceau portofelul. Atunci, insa, cand strada era mai aglomerata, pe langa portofel puteau sa treaca vreo 3-5 oameni, pana cand unul sa-l ridice si sa i-l intoarca lui Alex. Care este concluzia acestui mic experiment ? Baietii au demonstrat o alta teorie de comportament social, aceasta consta in dispersarea responsabilitatii. Atunci cand sunt mai multi oameni si asista la o intamplare, ezita sa ia atitudine, lasand aceasta initiativa pe seama celorlalti : « Pot sa o fac altii, de ce sa o fac eu? ».

Sincer, mi se pare ingrozitor acest comportament. Desigur, cazul cu baietii si portofelul a fost, probabil, unul minor, insa, aceasta teorie a fost confirmata de situatii mult mai grave, de exemplu de un omor care a avut loc in curtea unui bloc in SUA, chiar in mijlocul zilei, si curtea era plina cu oameni, insa nimeni nu a luat atitudine. Nu trebuie sa amanam momentul actiunii cand vedem ca se intampla ceva cu un om pe care-l putem ajuta. Sa nu lasam aceasta sarcina pentru ceilalti care ne inconjoara, pentru ca ei pot gandi la fel ca noi si atunci, cazurile probabile, urate sau tragice, care pot fi prevenite, devin realitate.