„Nano arta”. Nanotehnologia este deja folosita intr-un numar foarte mare de domenii, printre care medicina, biologia sau chiar in inginerie. Nano arta este un domeniu care ne permite sa vedem lumea minuscula de sub microscop dintr-o alta perspectiva. Cum ii spune si numele, nano arta e o combinatie intre stiinta si arta, pe care o practica doar cativa oameni de stiinta si artisti.
Un inginer mecanic de la Universitatea din Michigan a reusit sa faca un nano portret al presedintelui Americii Barack Obama. Potretul, denumit Nanobama, a fost „pictat” in onoarea lui Obama, atunci cand se afla printre candidatii la prezidentialele din 2008. Fiecare fateta a portretului in miniatura masoara nu mai mult de jumatate de milimetru si e sculptata in intregime din 150 de nanotuburi. Un cuptor cu temperaturi foarte mari si nanotehnologia pot face minuni pe care doar la microscop le putem vedea.
Doborarea recordurilor. Umanitatea s-a chinuit dintotdeauna sa construiasca cele mai puternice, mari, rapide, uriase lucruri. Dar cand vine vorba despre cele mai mici lucruri, nanotehnologia e campioana. Printre cele mai mici lucruri create vreodata cu ajutorul nanotehnologiei se afla si cartea Teeny Ted From Turnip, cea mai mica carte printata din lume. Produsa in Vancouver, Canada, intr-un laborator special, cartea masoara 70 micrometri pe 100 micrometri, si are litere inscriptionate pe 30 de pagini de silicon cristaline.
Povestea din carte, scrisa de Malcolm Douglas Chaplin, vorbeste despre Teeny Ted si triumful sau intr-un concurs anual. Peste 100 de copii ale cartii au fost publicate, un singur exemplar costand peste 15.000 de dolari. Un microscop de putere va fi necesar pentru a putea citi cartea, de unde si costul si mai mare al achizitiei ei.