Haideti sa ne imaginam urmatorul scenariu. Esti la ora de biologie si profesoara te anunta ca se organizeaza o excursie cu clasa la cea mai mare ferma de pasari din tara. Unul dintre obiective este sa inveti despre evolutia in timp a lumii in care traim. Entuziasmat, te pregatesti pentru a petrece o zi interesanta alaturi de zburatoare.
In primul rand, odata ajuns la ferma, incepi sa analizezi cu atentie penajul pasarilor si sa te informezi cu privire la proprietatile acestora.
Penajul gainilor, gastelor sau ratelor le ajuta sa se potrejeze impotriva frigului, fiind un izolator termic excelent. Pe langa multitudinea de informatii acumulate, afli ca penajul de la anumite pasari este folosit pentru fabricarea pilotelor, pernelor sau a gecilor de iarna. Ti se spune ca cel mai mare avantaj in ceea ce priveste asternutul unui pat este ca, atunci cand frigul te doboara, sa te poti cuibari sub pilote puf. Imi aduc astfel aminte ca patura cu care eu ma invelesc este foarte calduroasa, pentru ca este fabricata cu puf de gasca.
In timp ce ma plimbam prin ferma, un tip de pasare mi-a atras in mod deosebit atentia, si anume, gasca ungureasca. Penele acesteia au un filament mai lung decat la o gasca obisnuita. De aceea, fibra este mai lunga, iar pilote puf sunt mai calduroase. Din pacate, acest soi de pasare este protejat prin lege si astfel pilote puf din aceasta categorie nu se mai gasesc pe piata.
Probabil ca, la sfaristul acestei calatorii, te vei bucura de reusite si de informatiile acumulate. Cu gandul la pasarile vazute, te cuibaresti in pilote puf, care au evoluat in timp de la plapumile groase din lana.