Vitamina D face parte din compusii organici esentiali pentru un organism sanatos. Anumite vitamine importante pentru noi se gasesc in fructe si legume. De exemplu, lamaia este cunoscuta ca fiind bogata in vitamina C, iar A si B se gasesc in oua, legumele cu frunze verzi si multe altele.
Iubitorii de bronz perfect pe timpul verii stiu ca soarele emite o sursa de vitamina D. Insa acest proces este mai complex. Fizicianul Octavian Micu efectueaza studii despre gaurile negre ale Universului. Datorita profesorului am aflat ca exista mai multe tipuri de radiatii. Din cadrul radiatiilor ultraviolet emise de soare fac parte UVA, UVB si UVC.
Dintre aceste trei radiatii, numai primele doua ajung pe pamant, ultimele fiind retinute de atmosfera. Energia emisa de UVA este mai periculoasa pentru organism si poate genera boli de piele. Vitamina D data de soare este in aceeasi cantitate atat vara cat si iarna, deosebindu-se doar puterea acesteia. Pe timpul iernii puterea scade, deoarece razele soarelui lovesc Pamantul intr-un unghi mult mai inclinat.
Pentru a reduce racelile din sezonul rece al anului avem nevoie de vitamina D, si totodata de soare. Tot aceasta vitamina este vitala si pentru bolnavii de diabet.
Poate te gandesti ca, daca stai la soare multi timp acumulezi vitamina D si, in acelasi timp, obtii un bronz intes. In realitate, insa in lipsa unei creme care sa te protejeze de razele puternice ale soarelui, pielea ta va avea un aspect nesanatos, in locul unui aspect bronzat. In ceea ce priveste acumularea de vitamina D in zilele toride de vara, organismul isi va limita, la un moment dat, productia de vitamine. Astfel este nevoie ca organismul sa fie completat cu sursa necesara de vitanima D din alimentatia zilnica.
Recomandarea unui medic este de zece micrograme de vitamina D intr-o zi. O suta de grame de peste gras iti poate oferi 8 micrograme din necesarul zilnic. Mancand peste in fiecare zi vei reusi sa ai un organism sanatos in orice perioada a anului. In cazul in care pestele nu este consumat zilnic, recomandarea medicului este sa fie consumat de cel putin doua ori pe saptamana.