Ursitoarele in istorie

Cei mai multi dintre noi am auzit de ursitoare din cartile cu povesti pe care parintii nostri obisnuiau sa ni le citeasca. Dar oare cati dintre noi stim cu adevarat ce sunt ursitoarele, care e insemnatatea lor si din ce negura a istoriei provine mitul lor?
Ce-i drept nici eu nu stiam insa cu ceva cautari pe internet am descoperit despre ce este vorba. Se pare ca mitul ursitoarelor a fost preluat de-a lungul timpului din mitologia  greaca, unde in antichitate ursitoarele se numeau Moirae. La fel ca si la greci, in mitologia romanesca rolul acestora era sa hotarasca viitorul omului inca de la nastere.
E drept ca in societatea noastra moderna nu prea mai avem timp sa credem in mituri insa urzirea viitorului copilului mic tinde sa redevina o traditie avand in vedere ce  am gasit aici. Cunoscute in folclorul romanesc drept iele, ursitoarele se crede ca ar salasui intr-un frumos palat rupt parca din basme si aflat, unde altundeva, decat la capatul pamantului. Acolo, cele trei vesnic tinere femei isi petrec timpul iar la 50 de zile dupa Pasti, se spune ca ursitoarele se intalnesc noaptea si asezate intr-un cerc danseaza pana spre ridicatul zorilor. Iar locul pe care ele au dansat devine cu adevarat special si numai oamenii cu suflet pur pot trece pe acolo fara sa se imbolnaveasca.
Cu toate ca mitul original provine din Grecia antica, romanii au stiut sa il adapteze si sa creeze o frumoasa legenda in jurul ursitoarelor. Astfel, acestea au ajuns cu timpul sa fie considerate ca fiind pline de o lumina angelica cu o origine divina. Ba chiar dupa unii, ursitoarele ar sluji-o chiar pe Maica Domnului.
Ceea ce este cert insa, este faptul ca fiecare nou-nascut are un viitor in fata iar ursitoarele il pot dezvalui.