Wadi al-Salam, cimitirul de cartea recordurilor, este din ce in ce mai mare

Wadi al-Salam a pornit ca un cimitir obisnuit aflat in Irak, unde familiile isi ingropau mortii intr-un ritm destul de accelerat. Insa nimeni nu ar fi crezut ca un cimitir normal putea sa intre in cartea recordurilor. Uite ca a facut-o, acum fiind cel mai mare din lume-are 5 milioane (!) de morminte-numarul celor ingropati acolo crescand exponential cu numarul conflictelor din zona, dublandu-se rata zilnica de ingropari.

In disperare de cauza, familiile anumitor morti sapa de unele singure gropi pe unde apuca sau se rezuma sa deshume niste morti mai „vechi” si sa-i puna pe ai lor. Odata intrat in cimitir, te simti exact ca la o galerie de arta-intre ele nu sunt mai mult de 30 de centimentri, peste tot ai orientari sub forma de sageti si poze cu mortii, care inlocuiesc tablourile, ca sa stii pe unde te afli. Cei care se ocupa de cimitirul din Najaf sunt de parere ca loc e destul si ca sumbrul cimitir inca isi asteapta „locatarii” cu „mainile… pe piept”. Wadi al-Salam sau Valea Pacii, in traducere libera, este vanat de mai toti siitii din lume din cauza celebritatii sale castigate dupa inmormantarea lui Ali, varul, mirele lui Mohamed, profetul-doar aici ei vor reinvia cand va veni vremea… Cimitirul e si un fel de axa a istoriei recente, oricine putand afla foarte multe despre evenimentele importante din istoria Irakului. Si de ce sa ne mai miram daca numai in iunie 2014, 2.417 oameni si-au pierdut viata acolo, de pana la trei ori mai mult ca in luna mai a.c.

Pe locul secund de afla cimitirul national din Calverton din New York cu 212.000 de oameni ingropati si 1045 de acri suprafata, apoi ii urmeaza ca suprafata Abraham Lincoln, din Ellwood, cimitirul Ohlsdof din Germania, cu 1.2 milioane de morti si 966 de acri si cimitirul Karacaahmet, cu 1 milion de morti si 750 de acri. Pe ultimele locuri ca suprafata se afla cimitirele Spring Grove, SUA, 733 de acri, cimitirul national Arlington, SUA, 400 de mii morti si 624 de acri, Crown Hill, SUA, 200.000 de morti si 555 de acri si Brookwood, din Anglia, cu 235.000 de morti ingropati si 500 de acri.