Totul despre cablurile sftp cat7

Cablurile de date sau cele speciale pentru sisteme anti-incendiu au de regula o anumita clasa precizata, o categorie care ne poate incurca la cumparare. E vorba fie de clasa 3, poate fi clasa 6 sau clasa 5. Pentru necunoscatori, clasele acestea nu inseamna nimic, insa pentru cei care lucreaza in domeniu, clasa spune foarte multe despre calitatea cablului. Clasa aceasta este de fapt o categorie, o clasificare simpla a cablurilor si a utilizarii lor.

Categoria 7, de exemplu, pe care o intalnim in notatii ale cablurilor de tip sftp cat7 sau clasa F reprezinta un standar de cablu utilizat doar pentru Ultra Fast Ethernet si pentru interconectare, compatibila cu una dintre categoriile traditionale cat.5 sau cat.6. Categoria 7 are caracateristici bune in privinta diafoniei si a zgomotului de sistem si asta pentru ca a fost adaugata ecranare pentru fiecare pereche de fire si pe intreg cablul. Ideea din spatele standardului cat. 7 regasit la cabluri sftp cat7 a fost una simpla: construirea de retele 10-gigabit Ethernet pe o lungime de pana la 100 m si folosirea de cablu orizontal. La capatul cablului sftp cat7 se pot pune terminatii gen conectori GG45 si compatibil RJ-45, avand o frecventa normata de 600 MHz.

Noua interfata TERA permite plasarea de conectori non-RJ de categoria 7 si clasa F, fiind si singurul tip de conector recunoscut de ISO/IEC 11801 Ed. 2.0. Cele doua tipuri de cabluri de categoria 7 sunt Screen Shielded Twisted Pair (SSTP) si Screened Foiled Twisted Pair (SFTP), deosebit de stabile si flexibile cand vine vorba de diafonie. Standardul categoria 7 a fost publicat in 2002 de ISO, International Organization for Standardization si mai poarta denumirea de cabluri de clasa F. Durata de viata a unor astfel de cabluri depaseste 15 ani, fata de 10 ani la categoriile 5 sau 6.