Cat de important este un certificat energetic si cum il poti avea in cel mai scurt timp?

De mai bine de trei ani toti cei care vor sa inchirieze, sa cumpare sa faca receptia unei cladiri nou construite sunt obligati, prin lege, sa prezinte si un document special numit certificat energetic. Un astfel de act garanteaza legalitatea tranzactiilor incheiate, ii fereste pe cei care au un bun de vanzare sau de inchiriat sa nu plateasca amenzi si garanteaza urmatorului proprietar de drept ca locuinta este verificata si certificata din punct de vedere energetic.

Eliberarea unui certificat energetic se face numai de catre persoane autorizate MDRAP, acestea purtand numele de auditori energetici atestati, valabilitatea sa fiind de 10 ani de la momentul emiterii. In cazul in care apar schimbari relevante in locuinte acesta trebuie refacut obligatoriu. Inainte de a merge la auditor pentru a solicita certificatul, proprietarii trebuie sa isi puna la punct documentatia pentru obtinerea documentului, aceasta constand in planurile imbolilului, planurile nivelelor cladirii si releveul imobilului. Urmatorul pas consta intr-o vizita din partea auditorului la domiciliul clientului pentru a evalua energetic locuinta. Se evalueaza instalatiile de incalzire, cele de iluminat sau de climatizare, se stabileste la final clasa energetica si nota energetica a casei/apartamentului.

Pentru a obtine o clasa energetica cat mai buna, proprietarul e bine sa isi izoleze termic locuinta, interior si exterior, sa aiba geamuri termopane de calitate, sa aiba instalatii sanitare si electrice noi, centrala termica cu randament foarte bun. De asemenea, zidurile si constructia locuintei trebuie sa fie intacte, sa nu existe crapaturi, zone in care pot aparea eventuale fisuri grave la un cutremur mai mare. Dupa analiza minutioasa a datelor colectate, auditorul energetic elibereaza documentul amintit.

Atentie insa, exista doua tipuri de auditori pe piata de profil, cei cu gradul 1 care elibereaza certificate pentru orice imobil si cei cu gradul 2 care elibereaza certificate doar pentru apartamente si case, nu si pentru domeniul tertiar. Firmele sau persoanele autorizate care elibereaza documentele ofera si consultanta energetica in domeniul auditarii si certificarii energetice.