Peste tot auzim de taxa timbru si mereu ne lovim de acest fenomen cand dorim sa inaintam intr-o afacere sau un proiect cu oficialitatile, sau daca dorim sa obtinem niste acte importante. Insa nimeni nu ne explica clar ce ar insemna sau de ce trebuie taxa de timbru sa fie platita.
Taxa timbru nu este una singura, ea variaza in functie de nevoile fiecarei persoane iar pretul de asemenea este distinct in functie de circumstante. Timbrul de mediu, de pilda, se calculeaza in functie de mai multe criterii, iar acesta poate sa difere foarte mult in functie de masina pe care o aveti atunci cand vorbim de aceasta taxa. Atunci cand calculezi taxa de timbru pe mediu trebuie sa tii cont de mai multe etape precum: categoria autovehiculului pe care il detii (aici se tine cont de numarul de locuri pe care autovehiculul il are cat si de greutatea, masa totala a acestuia), se mai tine cont si de capacitatea cilindrica a motorului, de norma de poluare si categoria in care se incadreaza aceasta, de vechimea autovehiculului, cat si de emisia de dioxid de carbon exprimata in grame, in functie de carburantul pe care il consuma. Desigur, un criteriu important este si sursa de energie pe care o are autovehiculul detinut. Pe de alta parte timbrul judiciar este un termen mai complex, insa in cele din urma exprimat in aceleasi conditii, el nu se aplica decat in cazul in care se exprima taxa de timbru si desigur este si platita.
Chiar daca mediatizarea taxei de timbru a fost una profunda, in cele din urma chiar si soferii discriminati au fost multumiti atat de returnarea banilor, ei fiind nevoiti sa plateasca o taxa mai mare pentru un autovehicul mai vechi, cat si de faptul ca legile au fost in cele din urma solutionate, pentru ca beneficiile sa fie comune.