Formularul A1 – inlocuieste vechiul E 101

Incepand din anul 2010, fostul formular european E101 care reglementa detasarea muncitorilor pe teritoriului unui alt stat al Uniunii Europene, a fost inlocuit cu formularul A1. Un formular A1 2014 reglementeaza aceeasi situatie – cea in care un agajator roman (sau al unui alt stat membru UE) intentioneaza sa isi detaseze un angajat sau mai multi angajati intr-un alt stat UE. Spre deosebire de formularul E101 documentatia necesara pentru dosarul privind obtinerea formularului A1 de catre angajator este una mai stufoasa si mai amanuntita.

Astfel, formularul A1 se poate obtine de catre angajator insusi, sau poate fi intermediat de catre o companie cum este XBT Trading, care poate oferi nu numai intermediere in aceasta privinta, ci si consultanta in ceea ce priveste toate aspectele legale pe care le implica detasarea de  forta de munca. Mai multe detalii despre activitatea si serviciile pe care echipa XBT Trading le ofera, la http://www.xbt.ro, si tot acolo se pot obtine si cotatii de preturi pentru aceste servicii.
Formularul A1 se elibereaza de catre Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, in baza unui dosar care trebuie sa contina certificatul de atestare fiscala al companiei (din care trebuie sa reiasa ca firma respectiva nu are datorii catre bugetul de stat), certificatul de inregistrare al societatii, ultima situatie financiara a acesteia, certificat constatator referitor la situatia societatii.

De asemenea, referitor la angajatii ce umeaza a fi detasati, societatea trebuie sa depuna urmatoarea documentatie: o adeverinta de la ITM din care sa reiasa numarul de anagajati al companiei, contractele individuale de munca ale angajatilor care urmeaza fi detasati, adeverinte cu stagiul de cotizare ale acestora in ultimele 12 luni, cartile de identitate ale angajatilor ce urmeaza fi detasati. De asemenea, un angajator trebuie sa prezinte si contractul sau actul prealabil incheiat intre el si societatea unde urmeaza a fi detasati angajatii in discutie.