Dieta Dukan, avantaje si dezavantaje

Avantajele dietei Dukan

Cura de slabire Dukan, este o cura extrem de controversata, de altfel oamenii au pareri impartite cu privire la aceasta dieta. Pe cat este de controversata, pe atat este de eficeinta, asadar este considerata drept una dintre cele mai eficiente diete care exista. Unul dintre marile avantaje ale acestei diete, este acela pentru ca nu este o dieta deloc restrictiva. Astfel cei care aleg o astfel de dieta pot sa manance oricat de mult poftesc, de asemenea nefiind nevoiti sa se cantareasca prea des. In cadrul dietei Dukan, exista o lista cu alimentele permise, iar mancarea o poate pregatii fiecare in parte, in functie de acea lista cu alimentele permise. Unii contestatori ai dietei Dukan, sunt de parere ca este o dieta nesanatoasa, intrucat promoveaza onsumul de alimenete neprocesate, sau alimenetele integrale, insa acesta este un lucru total neadevarat. Daca ne uitam atenti asupra alimentelor permise, se poate observa ca dieta Dukan incurajeaza gatitul si recomanda evitarea consumului de dulciuri si alimente bogate in grasimi, alimente care nu sunt deloc sanatoase pentru organism.

Dezavantajele dietei Dukan


Specialistii nutritionisti sunt de parere ca persoanele care tin aceasta dieta, au o respiratie urat mirositoare, acest lucru este adevarat, insa respiratia urat mirositoare se poate combate foarte usor pintr-un consum ridicat de tarate de ovaz si un consum ridicat de apa. De asemenea unul dintre marile dezavantaje al acestei diete este faptul ca poate sa provoace constipatie, insa printr-un consum ridicat de tarate de ovaz si o foarte buna hidratare cu apa si aceasta problema poate fi combatuta. Un alt aspect in ceea ce priveste dezavantajele acestei diete il reprezinta lipsirea vitaminelor si mineralelor din corp. Acest dezavantaj apare doar in prima faza a dietei, adica in primele 10 zile, iar specialistii sunt de parere ca nu poate cauza dezechilibre alimentare grave.

Etapele dietei Dukan


Prima etapa a acestei diete este etapa de atac, iar specialistii recomanda ca aceasta etapa sa dureze intre 7 si 10 zile, insa sa nu depaseasca 10 zile. Aceasta perioada de 7 – 10 zile se recomanda persoanelor care vor sa slabeasca aproximativ 20 kilograme. In perioada de atac se pot consuma alimente precum: carnurile rosii cu putine grasimi, pestele, fructele de mare, carnea de pasare, delicatesele, ouale, lacatatele degresate, o lingurita de tarate de ovaz zilnic si desigur minim 1,5 litri de apa zilnic.

Etapa de croaziera este etapa cu numarul 2, pe parcursul acestei perioade va trebuii sa alternati 2 regimuri. Asadar se vor alterna un regim de proteine si legume cu un regim doar de proteine, pana cand ajungeti la o greutate dorita. Spre deosebire de prima etapa, acum se pot consuma si legmuele, insa este recomandat si mersul pe jos timp de 30 minute zilnic.

Daca ati ajuns la etapa cu numarul 3, adica etapa de consolidare, atunci inseamna ca ati ajuns la greutatea cu care va doriti sa ramaneti. Durata acestei perioade este de 10 zile pe fiecare kilogram pierdut, iar in aceasta etapa se poate consuma o gama mai diversificata de alimente.

Etapa de stabilizare definitiva este etapa cu numarul 4, iar cei care au ajuns aici inseamna ca au invins in lupta cu surplusul de kilograme. De acum incolo se poate manca orice, insa in fiecare zi de joi se vor cunsuma doar proteine.