Aromaterapia si gusturile vietii

In religia Ayourveda diagnosticul unei boli este bazata pe trei umori bilogice, iar acestea sunt Vata- Pitta si Kapha iar tratamentul este in acord cu cele sase gusturi considerate a fi principale. Aceste gusturi sunt: dulce, amar, acru, sarat, iute si astringent. Fiecare dintre aceste gusturi este format din cate doua elemente.
 
Gustul dulce este format din elementele pamant si apa. Are capacitatea de a crea si de a intari tesuturile si energia din fiinta. Mareste logevitatea, are capacitatea de a bloca vasele de sange si natura lui rece domoleste digestia si armonizeaza mintea. In exces produce boli precum: obezitatea, diabetul, blocarea circulatiei, indigestie, somn excesiv etc. In plan emotional dulcele provoaca satisfactie daca nu este consumat excesiv, caz in care el duce la multumire, lene , hraneste lacomia, si insatisfactia.
 
Gustul amar este format din elementele aer si eter. Este racoros, usor uscat si il gaism in ierburi radacini si legume verzi amare. Purifica secretiile, le usuca , le tonifica si intinde tesuturile. Scade apetitul de mancare, probemele digestive, febra, iritatiile pielii si ale ficatului. IN exces cauzeaza boli precum: debilitate, oboseala, tulburari mentale, ameteli, iritare nervoasa, pierderi in greutate, uscaciune, lipsa de secretii si piele crapata. In plan emotional produce insatisfactie si nevoia de a se schimba. reduce furia si multumirea dar in cantitati mari produce incapatanarea, frustrarea si supararea.
 
Gustul acru este creat din elementele pamant si foc. Il putem gasi in fructe si legume acide, in alcool, in produsele fermentate si mai putin in proteine si grasimi. Proprietatile sale sunt: usor, fierbinte si umed. sporeste focul digestiv si este contraindicat in gastrite, ulcer, inflamatii si alte afectiuni de genul. Gustul acri stimuleaza apetitul si digestia, imbunatateste eliminarea toxinelor, reduce spasmele, rtezeste mintea, elimina gazele si stimuleaza cresterea in greutate. Este un bun hranitor pentru toate tesurturile mai putin al celui reproducator. Dar luat in exces desemsibilizeaza dantura, provoaca sete si formeaza toxine in sange. Emotional acrul este asociat cu invidia, gelozia si inssatisfactia.
 
Gustul sarat este compus din elementele apa si foc. In forma concentrata il gaism in sare solida, sare de mare, in sarurile minerale din legume si fructe. In cantitate adecvata este important in digestie, apetit,   echilibrul electrolit si in excretie. el este greu lucios si fierbinte. Luat in exces scade virilitatea, blocheaza functionara simturilor si creeaza stari de furie. emotional gustul sarat mareste entuziasmul, bucuria de a trai si elimina frica.
 
Gustul Iute este format din elementele foc si aer. Caracteristicile lui sunt: fierbinte, usor si uscat. Il gaism in mirodenii si in uleiuri esentiale concentrate. Gustul picant stimuleaza secretiile si enzimele digestive. Mareste apetitul si metabolismul. Este un bun tratament si ajuta la eliminarea reziduurilor prin piele deci prin transpiratie. Utilizat in exces mareste sensibilitatea la durere, sete, arsita, impotenta , slabiciune si debilitate/ Determina tulburari mentale si slabiri in exces. IN plan mental si emotional creeaza extroversiune, nevoie de stimulenti mareste iritabilitatea is furia.
 
Gustul astringent este format din elementele pamant si apa, caracteristicile lui sunt: uscat - rece si greu , avand si proprietati de consolidare si constrictie. Gustul astringent il gasim in scoartele de copac, rasini, ierburi vegetale. El conrtibuie la absorbtia fluidelor in corp. IN cantitati mici, reduce secretiile, strange si purifica tesuturile iar in exces usuca secretiile si tesuturile cauzand  sete fioruri si furnicaturi. In plan emotional in exces cauzeaza introversiune separatism, frica si anxietate.
 
Efectele gusturilor asupra organismului. Printr-o buna intelegere a efectelor gusturilor si a influentelor asupra echilibrului metabolismului si a constitutiei noastre specifice putem alege mancaruri si uleiuri esentiale care ne vor ajuta sa ne refacem echilibrul. Deasemenea trebuie sa tinem seama ca prea mult dulce dauneaza splinei, prea sarat afecteaza rinichii, prea acru usuca si afecteaza plamanii, prea picant dauneaza ficatului, prea amar dauneaza inimii, prea astringent dauneaza colonului. Facand exces de oricare gust ne va afecta corpul in ansamblul sau. Dulcele creeaza toxine, saratul cauzeaza slabire, picantul formeaza aciditate, acrul provoaca aciditatea, amarul provoaca raceala iar astringentul provoaca contractiile.