Cum alegem cele mai bune jante pentru masina noastra?

Cand alegem un set de jante trebuie sa ne gandim la prindere, daca e cu trei, patru sau cinci, chiar sase prezoane, cum e gaura centrala pe care se poate fixa janta, diametrul ei sau distanta dintre o fata a partii de montaj de la partea din spate a rotilor si axa sa. Daca ultima cerinta nu se respecta la legerea unei jante, cauciucul poate sa se miste spre aripa si sa atinga pasajul aripii. Important e ca janta sa fie si originala, adica sa aiba specificatiile enumarate anterior la vedere si simbolul marcii masinii pe care se poate monta.

Cand seturile de jante alese nu corespund masinii, desi se potrivesc pe ax, nu vor suporta greutatea autovehiculului, geanta se ovalizeaza si consumul de combustibil e sensibil mai mare. O alta dilema de trecut in cazul alegerii unei jante de calitate este materialul din care e facuta: daca e din otel-tabla sau din aliaj. Jantele din tabla sunt mult mai ieftine, se intretin usor, se pot indrepta rapid daca se deformeaza, nu se fisureaza, se revopsesc imediat. Lor li se poate monta si capace de plastic daca soferul nu cauta nu stiu ce design futurist in momentul rularii. Pe de alta parte, o janta din tabla se potriveste cu sistemul de osii si nu sunt riscuri greu de depistat, are greutate mai mare insa, ventilarea e proasta in cazul sistemului de franare. Daca vreti sa treceti de la jante din aliaj la cele de otel iarna trebuie sa luati si kit-uri de prezoane sau piulite de strangere – le puteti gasi la preturi foarte bune si se pot comanda usor de pe anvelopejantealiaj.ro, de unde puteti achizitiona anvelope, jante aliaj si otel si accesorii – ca sa nu riscati nimic cand mergeti cu familia in vacanta de iarna. Niciodata sa nu luati jante din otel doar pentru ca seamana cumva cu ce vedeti la masina. Daca roata e prinsa in suruburi si atat, gaurile de prindere vor deveni ovale si roata poate sa fie aruncata in afara corpului masinii, ducand la accidente deosebit de grave.

Jantele din aliaj sunt mai multe si mai usor de ales, sunt compatibile cu multe modele de autoturisme, au greutate mai mica, racirea franelor e mai buna pentru ca aerisirea e foarte buna-e loc mult descoperit, pe unde poate circula aerul fara probleme. Intretinerea lor e mai greoaie pentru ca se ovalizeaza uneori, indreptarile se fac la temperaturi mari, ceea ce duce la decalirea lor si aparitia unor posibile fisuri. Asadar, alegeti cu cap jantele si cititi bine inainte de a comanda un set.