Si oamenii singuri pot fi cititi - Indicatori ai anxietatii

Se intampla de multe ori sa fim pusi in situatia in care trbuie sa ne ascundem teama, trebuie sa fim puternici sau mai bine zis trebuie sa ne prefacem. Ei bine, asta se intampla deoarece orice om poate sa fie cotropit de sentimente si orice om - la un moment dat in viata lui trebuie sa recurga la siretlicuri ieftine pentru a-si ascunde adevarata fata. Oamenii care se prefac insa ascund o anxietate in ei, care totusi poate sa fie citita. Aceatsa are o serie de indicatori iar daca urmarim cu atentie atunci putem observa urmatoarele: transpiratia - apare uneori ca raspuns la situatiile incarcate emotional; respiratia este mai accelerata cand ne este frica.

Persoanele cu respiratie lenta si profunda sunt in general mai stabile emotional si au mai multa incredere in ele. Se poate evalua usor starea emotionala a unei persoane observand atent felul in care respira; miscari ale corpului agitate, neregulate. Cand o persoana bate din picior arata ca ar vrea sa se retraga cat mai repede, la fel si cand se joaca cu mainile sau cu diferite obiecte. Posturile sunt cele descrise in cazul indicatorilor supunerii persoanele anxioase isi mangaie corpul in locul unde le-ar placea sa fie mangaiati de o persoana protectoare - barbia, gatul, obrajii, parul. De asemenea ele manipuleaza diferite obiecte: chei, ochelari etc; persoanele anxioase evita privirea partenerului atunci cand apar dezacorduri.

De asemenea, aceste persoane clipesc mult mai des; cei mai importanti indicatori sunt cei legati de tractul gastro-intestinal (buze, gura, gat, esofag, stomac, intestine): uscarea gurii, tusea, greutatea dea inghiti, muscarea buzelor, tragerea buzelor inauntru si tinerea lor intredinti, muscarea unghiilor, bagarea unui obiect in gura; vocea devine mai ascutita sau tremurata, oamenii vorbesc mai repede si mai putin. Uneori poate sa apara chiar balbaiala.