Colonul iritabil si sindromul asociat lui fac parte dintre bolile care afecteaza mai mult de jumatate din populatia adulta a globului. Stilul de viata nesanatos, mancarea mult prea procesata si plina de chimicale, lipsa miscarii si alcoolul sau alte tipuri de bauturi acidulate pline de substante toxice pentru colon duc la aparitia sindromului colonului iritabil. Odata instalat si netratat cu tratamente naturiste, sindromul colonului iritabil se transforma intr-un chin condimentat cu dureri de stomac, mers la toaleta la intervale neregulate, scaune lipsite de consistenta, distensie abdominala.
Cele mai simple metode de tratamente includ in primul rand diete bogate in alimente care nu sunt procesate, fara prajeli, mult iaurt de tara, fara cafea. Mesele trebuie sa fie dese, iar cantitatea de mancare ingerata trebuie sa fie cat mai mica si de calitate. Revenind la tratamente naturiste pentru sindromul colonului iritabil, pacientii care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa inceapa cura de cicoara, mai ales radacina prajita, care e excelenta pentru muschii intestinului-se poate face si un decoct, care neaparat trebuie consumat intr-o zi si doar cate putin de fiecare data. Atunci cand intervin spasme sau balonari e foarte buna menta, sub forma de infuzie, aceasta impiedicand orice disconfort abdominal si stimuland eliminarea materiilor fecale din colon. Un efect calmant foarte puternic il au si tratamente naturiste cu ghimber, in special cu infuzie de ghimbir, sau usturoi, cel din urma fiind excelent pentru orice infectie la intestin, pentru flatulenta-gaze in exces in stomac si balonari. Crampele intestinale pot fi potolite si cu produse naturiste pe baza de chimen, acesta putand fi facut ceai si servit dupa fiecare masa, in cantitati moderate.
Tot pentru balonari si spamse la nivelul burtii si intestinelor puteti folosi rozmarin, el calmand si iritatia colonului, daca se bea o cana de fiecare data cand terminati de mancat. Insa cea mai buna este argila si toate produsele naturale pe baza de argila, care are capacitatea de a absorbi impuritatile si gazele intestinale, refacand flora intestinala si functionarea normala a intestinelor.