Raceli cauzate de materiile-gunoi din creier. Doctorul grec Hipocrate este considerat tatal medicinei. A fost primul care a explicat faptul ca o boala nu are cum sa fie cauzata de zei nervosi si ca adevarate motive ale aparitiei afectiunilor stateau in elementele externe de pe Pamant. Standardele etice erau atat de stricte incat discipolii sai nici nu isi puneau problema ca acest lucru nu e adevarat. Intr-o vreme cand se nasteau fel de fel de explicatii absurde pentru boli comune Hipocrates nu a facut exceptie si a lansat niste idei iesite din comun. Una dintre ele stipula faptulc a racelile erau cauzate de gunoaiele din creierul nostru, substante chimice acumulate in exces. Cand era prea multa astfel de materie apareau secretiile nazale abundente.
De aici si cuvantul grec pentru raceala catarrh, curgere in traducere libera. pub
Boli psihice cauzate de vrajitorie. In Evul Mediu oamenii bolnavi psihic ori erau blestemati de vrajitoare sau vrajitori ori erau posedati de forte malefice. Cel mai comun tratament pentru aceste boli era exorcizarea. In timpul Renasterii, arderea trupului si salvarea sufletului captiv era alta metoda barbara de a trata bolile psihice. Toate tragediile din lume au fost cauzate pana la urma de oameni posedati si de blesteme date de vrajitoare. Vrajitoria era practicata de femei si mai putin de barbati, femeile erau mai slabe si aveau o natura imperfecta, fiind supuse actiunii malefice a duhurilor rele. Insusi sistemul reproducator feminin era o dovada a acestor ipoteze, uterul fiind o sursa a raului. In timpul ciclului menstrual, femeile erau pline de venin care le contamina si le dadea puterea sa contamineze si pe altii. Se credea ca prin imaginatie se puteau produce schimbari in corp asa ca imaginatia era o alta forma de vrajitorie.
Uterul primea imagini patologice care nu aveau cum sa fie trecute cu vederea. Procesul principal al imaginatiei isi avea originea in splina. Pentru ca si splina si uterul puteau produce imagini patologice, femeile aveau doua surse de rau si erau mai puternice decat barbatii, intrucat barbatii puteau sa „practice” raul prin splina.