Sarcina multipla



Sarcina multipla este acel tip de sarcina cu doi sau mai multi fetusi, ce pot fi monozigoti sau heterozigoti. Acest tip de sarcina se caracterizeaza prin faptul ca ovulul fecundat se dezmembreaza in mai multi embrioni pe perioada primei faze de dezvoltare.

Astfel gemenii monozigoti sunt acei gemeni care impart o singura placenta si doi saci amniotici diferiti in interiorul uterului, iar gemenii sau tripletii heterozigoti apar atunci cand ovulele sunt fecundate de spermatozoizi diferiti, iar gemenii au placente si saci amniotici diferite.

Care sunt cauzele aparitiei sarcinei multiple?

Daca e sa vorbim despre o cauza istorica ce a condus la aparitia acestui tip de sarcina, putem aminti anul 1980 cand s-a inceput aplicarea tratamentului pentru infertilitate, iar imediat dupa asta s-a constatat o marire de aproximativ 5 ori mai mult din punct de vedere al gemenilor si tripletilor. Insa si in prezent medicamentele pentru infertilitate au acest efect ca sa nu mai vorbim si despre tehnicile de reproducere asistata, dintre care un procent de 25% sunt gemelare.

Totusi pot exista si alte cauze ce pot conduce la probabilitatea unui astfel de tip de sarcina cum ar fi varsta (gemenii apar mai des in cazul femeilor trecute de varsta de 40 de ani), istoricul familial (atunci cand cineva din familia femeii a mai avut o sarcina multipla), sau rasa (s-a constatat faptul ca gemenii sunt intalniti frecvent in cazul femeilor africane, si foarte des la asiatici).

Ce complicatii poate aduce in plus sarcina multipla?

Este logic faptul ca o sarcina multipla poate aduce mai multe complicatii decat o sarcina normala si deasemeni necesita mai multa atentie. Astfel acest tip de sarcina creste toate riscurile unei sarcini normale precum: riscul de avort, preeclampsie, diabet zaharat, hemoragii dupa nastere. Insa nu numai mama poate fi afectat in cazul acestui tip de sarcina ci si fetusii care pot avea malformatii genetice, si uneori prezinta si o rata mare a problemelor de sanatate dupa nastere.

Simptomele in cazul unei sarcini multiple sunt aceleasi cu cele din cazul unei sarcini normale?

Simptomele sunt la fel insa sunt mult mai intense decat in cazul unei sarcini normale. Astfel in cazul sarcinii multiple, greturile si varsaturile sunt foarte dese in primul trimestru de sarcina, precum si durerile de spate si crestere in greutate.

Cum ne dam seama daca avem sau nu o sarcina multipla?

Prima data trebuie sa faceti un test de sange sau urina in care se poate vedea daca un anumit tip de hormon, si anume gonadotrofina corionica umana, este prezent in cantitate mai mare. Imediat dupa asta se vor face numeroase ecografii pentru a monitoriza cresterea lichidului amniotic si cresterea fetala. Iar incepand cu al doilea semestru se va face un test pentru alfa-fetoproteina (o substanta produsa de catre fetus), iar daca acesta este unul ridicat poate indica o sarcina multipla.

Cat de precaute si atente trebuie sa fim?

O sarcina multipla aduce un plus de atentie si precautie fata de o sarcina normala deoarece acest tip de sarcina necesita o dieta foarte echilibrata bogata in calciu si acid folic.

Deasemeni trebuie mentionat faptul ca orice fat in plus aduce si o greutate in plus din punct de vedere al kilogramelor.