Cum sa alegi cu cap: cronotermostatul, mai bun decat termostatul!

Am luat centrala termica, am montat-o, am probat-o, nu ne mai ramane decat sa ne decidem ce fel de termostat ii asociem: termostat de camera sau cronotermostat? In ceea ce priveste recomandarile de magazine online de unde sa cumparati termostate, primul pe lista celor mai de incredere ar fi shop-einstal.ro, care va ofera calitate maxima si preturi minime, optime pentru buzunarul dvs.

La termostate pentru centrale lucrurile sunt mai simple: avem o camera sau toata casa si reglam temperatura dorita - ea poate varia pe parcursul zilei, asa ca termostatul porneste si opreste sistemul centralizat de incalzire. Spre exemplu, plecam la locul de munca si intre timp, pe la pranz, temperatura scade cu patru sau cinci grade Celsius. Atunci senzorul de la termostate pentru centrale porneste centrala termica pentru a readuce temperatura interioara la 21 de grade, sa zicem. Daca insa in casa e mai cald decat ati setat termostatul, centrala se opreste si temperatura scade treptat pana la cea prestabilita de dvs. Indiferent de tipul de termostate pentru centrale – electronice, mecanice, cu sau fara afisaj electronic – eficienta lor depinde foarte mult de modul in care umblam cu ele si cat de bine comunica centrala cu micile aparate. De cealalta parte, cronotermostatul – termostat programabil, un tip deosebit de termostate pentru centrale – ne permite sa programam diverse temperaturi diverite in functie de intervalul orar din timpul zilei. De exemplu, daca toata ziua sunteti la serviciu e normal sa vreti sa faceti economie si setati temperatura mai mica. Inainte de a ajunge acasa, programati centrala sa urce temperatura, ca sa gasiti camerele incalzite, iar noaptea iarasi faceti mai cald in casa ca sa nu va treziti dimineata intepeniti de frig. Programarea se poate face pe zile sau saptamani, in functie de programul de lucru al familiei din locuinta.

Recomandat este sa luati termostat de camera pentru suprafete sub 80 mp si cronotermostat pentru suprafete de peste 100 mp. De asemenea, daca se sta tot timpul acasa, e bun termostatul de camera, insa daca se pleaca mai mereu in intervale orare fixe, e de preferat cronotermostatul-e mai greu de utilizat si mai scump, dar e mult, mult mai eficient.