Pozele sexi, simbol al lipsei competentei?

Experimentul. Pe Facebook gasesti rareori persoane care nu au o poza de profil. Si mai putin sunt acelea care-si concentreaza intreaga lor existenta pe a alege cea mai reusita poza care sa-i reprezinte si care sa atraga partenerii de sex opus cum atrage mierea ursul din padure. In cazul domnisoarelor, problema se complica si intervine calificativul „sexi”. Poza sa fie sexi, pozitia sa fie cat mai sexi, tinuta cat mai sexi, zambetul cat mai sexi, palaria cat mai sexi… sexi, sexi, si iar sexi.

Un studiu din iulie 2014 a dovedit ca poza de la profilul unei fete sau domnisoare mai in varsta spune foarte multe despre capacitatile sale partenerilor, ele fiind vazute ca mai putin competente decat cele cu o poza normala, gen buletin, sau cu un peisaj frumos, simbolic, pus la profil. Cercetatorii de la Universitatea din Colorado, care s-au ocupat de studiul cu pricina, au vrut sa vada de ce femeile tinere mor dupa a posta o poza sexi pe o retea de socializare si cum afecteaza asta stima de sine si perceptia despre sine. Elizabeth Daniels si Eileen Zurbriggen si-au dezvoltat experimentul simuland doua profile de social media fictive, ambele pentru o fata de 20 de ani pe care au numit-o Amanda Johnson. Ca sa para cat mai reala, Amanda „a dat” si niste like-uri in genul celor care le dau tinerii de varsta ei-lui Lady Gaga, cartii „Twilight” si filmului „The Notebook”. Ambele profile contineau aceleasi informatii in afara de un singur detaliu, poza de profil, care era diferita. Intr-un profil, Amanda (s-a folosit poza unei tinere reale, pentru a fi cat mai aproape de realitate) era imbracata cu o rochie rosie scurta, provocatoare, cu o fanta in dreptul picioarelor, dezvaluind o jartiera si un decolteu provocator. In celalalt profil, a doua femeie avea un tricou cu maneca scurta, o esarfa care acoperea sanii si niste blugi. Cobaii experimentului au fost 118 fete si femei tinere, 58 cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani si 60 cu varste ce variau intre 17 si 25 de ani. Dupa ce li s-a dat spre studiu ambele poze de profil pregatite, au fost intrebate daca Amanda e frumoasa si care dintre cele doua poze o reprezinta mai bine, daca s-ar imprieteni cu ea si cat de competenta este-va duce la bun sfarsit o sarcina?

Raspunsurile au fost notate pe o scala de la 1 la 7, in care 1 era semn ca erai de acord in totalitate si 7 ca erai de acord intr-o mica masura. Amanda cea nu prea sexi a castigat la frumusete, prietenie si la indeplinirea unei sarcini la locul de munca.