Carcinomul scuamos (spino-celular) este responsabil pentru 35% din cancerele de piele si este localizat in epiderma, la fel ca si celalalt tip de cancer de piele non-melanic, carcinomul bazo-celular. Carcinomul spino-celular afecteaza fata, capul sau gatul, in mod normal, si are simptome precum leziuni rosi dezvoltate pe zonele care au fost expuse la soare, regiuni ale pielii care sangereaza, au cruste sau au un aspect solzos. De asemenea, zonele de piele subtiata din zona buzei inferioare pot indica aparitia unui carcinom.
Aces tip de cancer de piele este de obicei diagnosticat persoanelor in varsta, care au suferit o expunere indelungata la soare de-a lungul anilor. Leziunile precursoare sunt keratoza solara, keratoza arsenicala, radiotermita cronica, leziunile papulare premaligne viral-induse.
Carcinoamele scuamocelulare tind sa creasca mai repede decat cele bazo-celulare si prezinta riscul de a se dezvolta si de a se extinde catre sistemul limfatic. Exista sanse ca pacientul sa faca si un cancer de piele melanomatos, in functie de stadiul in care i-a fost diagnosticata boala si de tratamentul aplicat (daca vrei un tratament de calitate si nu iti permiti sa risti, poti sa iti faci o programare la Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu unul dintre cei mai buni dermatologi din Bucuresti).
Pentru a identifica cancerul de piele nemelanomatos, medicul efectueaza de obicei o biopsie pentru a putea stabili diagnosticul. Profunzimea leziunii determina prognoza si tratamentul, deci este foarte important sa fie determinata cu acuratete. Medicii folosesc sistemul Clark pentru a stabili nivelul la care se afla leziunea. Acest indicator masoara adancimea invaziei, incepand de la epiderma pana la grasimea subcutanata. Riscurile apar atunci cand tumoarea invadeaza pielea la nivelul 4 sau 5, este mai adanca de 2 mm si este localizata pe buza sau ureche.
Printre metodele de tratament ale carcinomului se numara chirurgia Mohs, intervfentia chirurgicala excizionala, chiuretajul, chimioterapia, radioterapia, electrocauterizarea, terapia fotodinamica, dar si crioterapia. Crioterapia distruge tesutul canceros prin inghetare cu nitrogen lichid, prin utilizarea unor dispozitive de spray. Desi este un proces dureros, are o rata mare de reusita. Iar procedura Mohs trebuie efectuata cu grija de catre medicul dermatolog, sub anestezie locala, in special in zonele mai sensibile si dificile, unde este important sa se tina cont de prezervarea pielii. Pentru rezultate vizibile si siguranta unui tratament de calitate, ia in considerare vizitarea clinicii Top-Derm Uni, condusa de Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, medic dermatolog specializat in tratarea cancerului de piele si a altor afectiuni ale pielii.
In cazul leziunilor mai avansate, si tratamentul va fi mai agresiv si va necesita asocierea cu chirurgia estetica, pentru a reconstrui tesutul. Grefele de piele sunt cele mai folosite in aceste cazuri, pentru a imbunatati aspectul pielii. In urma unui carcinom scuamocelular, pacientii care s-au vindecat sunt nevoiti sa se prezinte la controale de rutina la fiecare 1-3 luni in primul an. Medicul dermatolog trebuie sa fie pus la curent constant cu situatia clinica a pacientului, deoarece sunt sanse mari ca boala sa recidiveze.