Jamais Vu (niciodata vazut). Jamais Vu-ul implica descrierea unei situatii familiare dar care nu este recunoscuta. De multe ori, e opusul déjà vu-ului si aduce cu sine un sentiment de strangere de inima si un fior ciudat. Situatia despre care se relateaza nu este cunoscuta desi, din punct de vedere rational, exista certitudinea ca s-a mai intamplat o data-de exemplu, o persoana nu recunoste pe moment o alta persoana, un cuvant, un loc pe care il stie de foarte multa vreme. Intr-un experiment funny, Chris Moulin, de la Universitatea din Leeds, a convins 92 de voluntari sa scrie cuvantul „usa” (door) de 30 de ori in 60 de secunde. 68% dintre ei au experimentat Jamais Vu-ul, incepand sa nu mai fie siguri ca acel cuvant chiar e unul real. Asta l-a facut pe Moulin sa concluzioneze ca Jamais Vu-ul poate aparea din cauza creierului foarte obosit.
Presque Vu. Foarte ciudata, experienta Presque Vu se manifesta prin senzatia puternica ca esti pe cale sa ai o revelatie si trebuie sa i-o spui si celui din fata ta-un fel de inertie a creierului de a „da pe goarna” ce „gandeste” subconstientul. Senzatia acestei experiente este periculoasa, ducand la dezorientare si distragerea atentiei.
L’esprit de l’Escalier (spiritul scarilor). L’esprit de l’Escalier are loc atunci cand te gandesti la o revenire inteligenta chiar atunci cand e prea tarziu. Se poate referi la o riposta la o insulta, de exemplu, o remarca inteligenta care-ti vine in minte prea tarziu pentru a o pune in aplicare-metaforic, cand cineva este deja pe scarile din spate, parasind scena. Cu alte cuvinte, in termeni romanesti, avem expresia la spartul targului care se poate asocia cumva cu aceasta experienta ce este insotita de cele mai multe ori de regretul de a nu fi ripostat la momentul oportun, cand era nevoie (ne gandim si la expresia bate fierul cat e cald, desigur).