La inceput, radioul era folosit in scopuri militare si in transporturile navale, avand costuri destul de ridicate. Imbunatatirile aduse aparatului, precum reducerea volumului si calitatea emisiei si receptiei undelor, a transformat radioul intr-o cale usoara de acces la informatie, devenind un mijloc de comunicare in masa. Acum nu numai ca putem beneficia de mai multe posturi de radio insa avem in plus si varianta online, cu posturi nationale sau posturi locale, precum radio Alba Iulia online, unde muzica si discutiile de bun simt sunt la ele acasa.
In zilele noastre radio nu mai este utilizat asa cum am precizat la inceput - in scopuri militare, ci are mai mult o functie de divertisment, chiar de destindere a societatii, a mintii umane, desigur aici nu trebuie sa uitam si de functia strict informativa, care in opiniile multor specialisti, vine pe primul loc. Radioul a cunoscut o raspandire rapida in toata lumea. In Romania, evolutia sa a fost lenta din cauza lipsei receptoarelor, fabricate in strainatate si a costurilor ridicate. Primul post de radio a luat fiinta la 1 Noiembrie 1928, cand s-a difuzat prima emisiune in limba romana. Rolul radioului declarat de la inceput si anume acela de a informa, de a educa si nu in ultimul rand divertismentul - isi atingea scopul in emisiunile transmise in Romania acelor timpuri. Urmarind sa contribuie, in special, la formarea publicului, o emisiune culturala a luat nastere - "Universitatea radio", difuzata zilnic intre orele 19 si 20.
Ea trata subiecte dintre cele mai diverse in fiecare zi a saptamanii. Ca urmare, a fost creat un nou post numit "Radio Cultural", existent si astazi. De asemenea, s-a dezvoltat si reteaua posturilor teritoriale in orase precum Iasi, Craiova, Targu Mures, Cluj si Timisoara. Asa cum ziceam insa - in prezent avem si radio online, precum radio Alba Iulia online si posturile nationale se prind pe diverse frecvente.