Exemple de obiceiuri intelese gresit in alte tari

Curatatul farfuriei dupa masa. Suntem obisnuiti sa ne curatam farfuriile dupa ce manacam, sa le spalam bine, asa ne-au invatat parintii, asa e politicos si normal, igienic. In unele tari, o farfurie curatat poate sa aduca confuzia in mintea gazdei si chiar sa o jigneasca. In Filipine, Africa de Nord, China, gazda pune mai multa mancare pe farfurie odata ce e curata, fara manacare servita anterior. In Africa de Nord deja e un adevarat joc al gazdei: gazda ofera mai mult, invitatul spune nu, gazda ofera din nou, invitatul iar spune nu, gazda ofera mancare din nou, iar invitatul in sfarsit e de acord si se pregateste sa mai bage la burdihan inca doua trei portii bune de copanele sau tocanita ca la mamaia la tara.

Cand se lasa putina mancare in farfurie atunci gazda se opreste din pus mancare pe farfurie si stie ca invitatul e satul pana-n gat si nu mai poate manca. Daca nu se respecta acest ritual, gazda se poate simti chiar jignita. Gazda va crede ca nu a avut destula mancare sa-l sature pe invitat sau ca mancarea a fost asa de proasta ca nu se pune problema de inca o portie… Doggie Bags (pungute pentru catelusi). Daca se cere „doggie bag” la o intalnire atunci s-ar parea ca e de prost gust si ca viitorul cuplului nu prea e roz. Chelnerul poate sa fie suparat atunci cand acesta trece prin toata sala plina de oameni care mananca de zor si vorbesc de nu mai pot numai pentru a lua o geanta sau o cutie si a o aduce clientului care moare de foame. In Roma Antica, acesta era o obisnuinta.

Cand cineva avea prieteni la cina, invitatii primeau un servetel din panza in care li se puneau fructe pentru acasa. Daca nu se accepta mancare pentru acasa, atunci gazda se simtea jignita rau. Reputatia unui invitat care nu prea era politicos si nu multumea gazdei pentru mancarea data la pachet era pusa la grea incercare. De fapt, aceste doggie bags isi au originea in China Antica. Era politicos ca o gazda sa ofere cutii albe invitatilor pentru a lua mancare si acasa.