Psihologia dresajului pentru stapanii de caini

Cunosc destul de multe cazuri de stapani care au incercat foarte multa vreme sa-si educe cainii citind carti intregi si vorbind chiar si cu dresori profesionisti, far fara rezultat. N-am fost extrem de curioasa in legatura cu motivul pentru care asta se intampla pentru ca nu-s asa o mare fana a cainilor. Prefer pisicile. Totusi, intr-o zi am aflat de la un psiholog renumit care-i treaba si cu dresajul asta. Ideea principala este ca pentru ca un caine sa te asculte, trebuie in primul rand ca psihicul tau si atitudinea ta sa fie in regula. Bineinteles, cel ami important lucru este sa nu te temi de el, caci daca iti este frica animalul va simti imediat si prin urmare nu se va mai supune ordinelor tale.

Apoi exista o serie de trucuri pe care, daca le indeplinesti corect, iti pot transforma animalul neascultator intr-un caine ce-ti va urma fiecare comanda fara ezitare. Unul dintre aceste trucuri mi s-a parut foarte interesant mai ales ca toata lumea face fix opusul in cazul de fata. Indiferent daca ai un caine acum sau nu, cu siguranta ai observat ca toti oamenii care merg la plimbare cu cainii in lesa ii lasa sa mearga in fata lor, in stanga, in drepta, pe unde le pofteste inim. Asta e total gresit. Cainii sunt prin natura lor invatati sa traiasca in haita, iar in cadrul unei haite de caini, conducatorul merge intotdeauna primul. Ori daca tu iti lasi cainele sa zburde in fata ta si mai si fugi cand el te alearga, cu parere de rau iti spun ca animalul tau te domina si el e stapanul tau. Cainele trebuie intotdeauna sa mearga ori pe langa stapan, ori cu putin in spatele lui.

Astfel, el se va obisnui cu ideea ca tu esti seful si va fce intocmai cum ii spui tu. Normal ca acesta e doar un mic truc si ca sunt multe altele pentru a crea o relatie perfecta intre caine si stapan. Totusi, este evident ca pana la urma tot prin anumite cunostinte dobandite se poate rezolva orice problema!