Implantul dentar – solutia ideala pentru o dantura sanatoasa

Implantul dentar este o radacina artificiala care urmeaza a fi ancorata chirurgical in os, astfel incat sa poata sustine un dinte nou sau mai multi, care vor inlocui dintii pierduti, sau o coroana. Implanturile dentare sunt populare si recomandate de catre specialisti, chiar daca sunt mai scumpe decat orice alta metoda de inlocuire a dintilor pierduti, pentru ca nu se sprijina pe dintii din vecintate pentru a fi stabile, ci odata cu implantarea in os devin stabile si permanente. In plus, aspectul unui dinte inlocuit cu ajutorul unui astfel de implant dentar este unul natural, la fel ca si senzatia de la nivelul gurii.

Implantul este realizat din diverse tipuri de materiale metalice sau ceramice care imita osul, compatibile cu tesutul uman, dintre care cele mai populare sunt implanturile din titan sau zirconiu. In functie de locul unde sunt amplasate, implanturile sunt de doua tipuri. Primul tip de implant este implantul endosteal - plasat direct in os, asemeni radacinilor naturale ale dintilor. Cel de-al doilea tip de implant este implantul periosteal - este folosit cand structura osoasa este limitata si atunci se apeleaza la o rama din metal custom-made care se potriveste perfect in osul existent. Nu orice pacient poate apela la implanturile dentare, iar solutia cea mai buna va fi intotdeauna aleasa dupa consultatia oferita de un specialist in implantologie. Starea de sanatate a pacientului ar trebui sa fie una buna, de asemenea structura osoasa trebuie sa fie adecvata, la fel ca si sanatatea gingiilor, astfel incat implantul sa poata ramane fix.

Desigur ca odata fixate, implanturile si dintii artificiali au nevoie de o ingrijire specifica, aici incluzand o igiena orala cat mai atenta si vizite regulate al stomatolog, indspensabile pentru succesul pe termen lung al implanturilor. Pacientii cu boli cronice, printre care si diabetul, nu sunt in general candidati favoriti pentru astfel de implanturi.