Cea mai buna perioada pentru schiat

In cele mai multe dintre destinatiile europene pentru ski sezonul se deschide undeva la mijlocul lunii noiembrie si se inchide pe la finele lunii aprilie. Sigur, exista si cazuri izolate cand se prelungeste pana in luna iunie, insa acesta este un aspect strict legat de clima tarii in care alegem sa mergem in vacanta. 

Pana una alta, intervalul standard pentru Europa este cel amintit mai sus si tocmai de asta incearca sa cauti oferte ski in acest interval. Sigur ca daca ne gandim la aspectul material, cele mai bune perioade pentru schiat sunt la inceputul si la finele sezonului, iar in ceea ce priveste prezenta zapezii, daca alegem o destinatie situata la o altitudine mai mare sau mai in nord nu mai este chiar asa riscant sa ne apropiem de marginea sezonului. Fireste, tot ca un pont pentru o excursie budget evita Craciunul, Revelionul sau vacantele scolare, cand preturile sunt mai mari dar si aglomeratia atinge cotele cele mai mari. Daca, dimpotriva, aspectul material nu are importanta si te gandesti sa alegi cea mai buna perioada efectiv pentru schiat, e bine de stiut care sunt intervalele cele mai bune in functie de zona aleasa. Astfel, pentru Alpi (destinatii precum Chamonix, Aosta sau vestul Elvetiei) in zonele cu ghetari vom avea zapada din noiembrie pana prin mai, in imp ce in zonele fara ghetari de pe la mijlocul lui decembrie pana la mijlocul lunii aprilie. Pentru zona de sud a Alpilor (Milky Way) este recomandat sa alegi ianuarie sau februarie, caci apoi vremea se incalzeste cu exceptia zonelor inalte. 

Daca optez pentru Europa de Est sau Austria vei avea zapada din decembrie pana la jumatatea lui aprilie, insa decembrie si ianuarie sunt luni foarte reci, cu zile scurte, dar avantajul este ca zapada va fi proaspata. Vremea e mult mai frumoasa in martie sau aprilie, dar poti avea parte de zapada moale in cele mai multe dintre cazuri. Pentru Pirinei perioada ideala este din ianuarie pana la jumatatea lui martie.