Cum putem preveni infectiile si cariile dentare?

Cea mai mare teama a copiilor si oamenilor maturi este cea de dentist si tot ce implica vizita la stomatolog: turbina, freza, ace, obturari, curatari ale cariilor etc. Pe cat de dureros poate fi, pe atat de usor poate fi prevenita o carie urata. Cum? Simplu. Exista o metoda de tratament ieftina si eficienta numita profilaxie dentara. Toate cabinetele dentare o asigura, fiind accesibila in ceea ce priveste pretul si suportabilitatea operatiilor efectuate. Scopul ei este sa previna aparitia unor carii superficiale care se pot agrava, bolile parodontale, dar si complicatiile ce pot aparea. In majoritatea cazurilor, cariile apar din cauza microbilor si igienei defectuoase a cavitatii bucale. Adaugam si factorul alimentar - alimentele consumate bogate in glucide-zaharuri, „mancarea” preferata a bacteriilor care compun placa dentara. De asemenea, calitatea smaltului si dentinei - cel mai voluminos tesut din structura dintelui - poate determina sau nu aparitia unei carii - daca ambele sunt dure, probabilitatea unei carii dentare este foarte mica.

O profilaxie dentara corecta va combate toti cei trei factori de risc enumerati anterior. De aceea, prevenirea este canalizata pe trei directii. Prima, cea pentru microbi si bacterii - igiena orala temeinica, periaj profesional mecanic - realizat doar la cabinetul stomatologic, indepartarea tartrului dentar de doua ori pe an, tratarea cariilor superficiale, sigilarea santurilor. A doua, cea legata de influenta alimentelor - reducerea consumului de alimente bogate in zaharuri. Ultimul tip de profilaxie dentara este cea legata de „teren” - calitatea smaltului si dentinei. De departe, cea mai eficienta metoda de prevenire in acest caz este fluorizarea si cresterea rezistentei smaltului - se pot administra pastile bazate pe fluor, insa nu e recomandat, avand unele efecte adverse. Cel mai bine este sa se mearga la stomatolog, unde exista tratamente specifice de fluorizare, insa dupa incheierea formarii dintilor definitivi.

Controlul stomatologic periodic e de dorit intrucat este poate cea mai buna metoda existenta de profilaxie dentara, eficienta sa fiind dovedita in numeroase cazuri - mai usor este sa previi decat sa tratezi o infectie puternica a gingiei sau o carie ajunsa aproape de pulpa dintelui.