Ce inseamna “eu”?

Cu totii credem ca ne cunoastem mai mult sau mai putin. Credem ca stim cine suntem, unde vrem sa ajungem si ce avem de facut in acest sens, dar iti voi pune o simpla intrebare “Cine esti tu?”. Cunoasterea de sine este un proces foarte complex, dar totodata reprezinta primul pas catre viata fericita pe care ti-o doresti. Mai intai trebuie sa descoperi cine esti cu adevarat pentru ca mai apoi sa iti setezi valori, principii, obiective care sa le calauzeasca intreaga viata.

Imi poti spune ca esti un student in anul al II-lea la Facultatea de Filozofie, imi poti spune ca esti frate, prieten sau angajat, dar incearca sa gandesti mai profund. Esti mult mai mult decat atat! Cauta in interiorul tau! Nu trebuie sa te identifici cu rolurile tale de zi cu zi sau cu job-ul pe care il ai! Acestea fac parte din viata ta, dar nu inseamna ca sunt intregul TU!

Multora ni se intampla ca din dorinta de a face cat mai multe lucruri, de a ne asigura viitorul, sa ne lasam ghidati de inertia vietii si sa uitam de noi. Stiu ca timpul trece mult mai repede decat iti doresti, dar trebuie ca din cand in cand sa incerci sa spui “Stop!” si sa iti aloci timp si pentru tine, pentru tine si gandurile tale, pentru tine si visele tale si vei vedea ca acest lucru te va ajuta mult mai mult decat iti imaginezi.

O buna cunoastere a ta ca persoana, a felului cum reactionezi in diferite situatii, cum te comporti in diferite medii sociale, a lucrurilor care te atrag si te pasioneaza duce pe termen lung la o viata mai fericita si mai frumoasa. Autocunoasterea te ajuta sa iti dezvolti propriul potential, sa identifici piedicile, dar si resursele si posibilitatile de realizare. Te ajuta sa vezi ce este cu adevarat important pentru tine si te invata cum poti gasi solutii inovatoare si in cele mai dificile momente din viata personala si profesionala. Chiar si modul in care inveti ar trebui sa aibe la baza autocunoasterea. Stii ce stil de invatare te caracterizeaza, ce mod de creativitate ai? Incearca sa le afli prin diferite teste de specialitate, sa tii cont de rezultatele obtinute si cu siguranta vei remarca o eficientizare in modul tau de a invata.

O alta intrebare frecventa ce ne framanta pe noi, studentii, inca din primii ani de facultate este “Dupa ce termin, eu ce fac? Ce job este potrivit pentru mine?”. Suna cunoscut, nu? In general tinerii aleg locul de munca in functie de motivatiile "de igiena". Cel mai frecvent astfel de caz in zilele noastre este alegerea unui loc de munca cat mai bine platit. Nebazandu-ne pe motivatiile “intrinseci" care au ca sursa dorintele, nevoile, si trebuintele proprii, riscam sa ne “instrainam” treptat de noi insine si sa ne cream o falsa identitate sociala si profesionala. Adevaratul raspuns al acestei intrebari este tot rodul cunoasterii de sine, primul pas in alegerea viitoarei cariere. Poate acesta este si cel mai important pas fiind nevoie de multa sinceritate fata de propria persoana, de incercari, de informare, de permisiunea de a te razgandi chiar. Asa cum spunea Confucius:” Alege un job care iti place si nu va trebui sa muncesti nici o zi in viata ta.”, dar pentru asta trebuie mai intai sa-ti cunosti aptitudinile, interesele, valorile si propria personalitate. Nu-i asa ca iti doresti un astfel de job? Eficienta apare atunci cand stii cu claritate care sunt lucrurile care conteaza pentru tine la un moment dat in viata. Trebuie sa incerci sa gasesti si sa te concentrezi pe acel “element”, asa cum il numeste Sir Ken Robinson in cartea sa “The element”, care reprezinta locul in care lucrurile care iti fac placere sa le faci si lucrurile la care esti cel mai bun se intrepatrund. Astfel, vei fi capabil sa-ti alegi o cariera si nu un simplu job.

Daca poate ai realizat ca intr-adevar nu ti-ar prinde deloc rau sa mai afli cate ceva despre propria persoana, te incurajez sa faci acest lucru cat mai curand insa, pregateste-te. Daca crezi in utilitatea lui, iar procesul este luat in serios si bine facut, poti ajunge la un moment dat sa iti desfiintezi principii si paradigme in care ai crezut ani de zile si nu e usor. Trebuie sa sa iti doresti sa te deschizi si sa accepti lucrurile pe care le descoperi pentru ca altfel procesul nu are efect. Cel mai usor si recomandat este ca acest proces atat de complex sa fie facilitat de o persoana care sa iti deschida ochii si intarit de foarte multa reflectie personala.

Doi “doctori” ai autocunoasterii perfecti pentru a-ti fi alaturi in momentul in care doresti sa descoperi sunt coachii si mentorii. Pentru ca poate nu stii ce inseamna fiecare sau poate pui semnul egalitatii intre ei, voi explica cei doi termeni printr-o metafora. Gandese-te ca esti un copil, care isi doreste sa urce intr-un copac si sa culeaga mere. Un mentor va fi acea persoana care e deja in copac, care se uita de acolo la tine si iti spune pe unde sa calci, cum sa iti folosesti picioarele si mainile, pe ce crengi poti sa te bazezi si pe care e bine sa le eviti. El iti impartaseste din experienta lui de a urca in copac, iti spune ce a facut el bine si cum poti sa faci daca vrei sa ii urmezi drumul. Un coach, pe de alta parte, e jos, la baza copacului, langa tine si iti adreseaza acele intrebari prin care te ajuta sa gasesti singur acele crengi ce iti pot fi de folos, te ajuta sa te feresti de crengile periculoase sau sa fii pregatit sa le infrunti. El nu a mai fost neaparat acolo sus, insa stie cum sa te ajute sa iti descoperi resursele de care ai nevoie pentru a ajunge tu singur acolo.

Pentru a te cunoaste, poti incerca teste psihologice, carti de profil, cursuri de dezvoltare personala, sedinte de coaching sau mentorat. Este un prim pas, insa adevaratul raspuns este la tine. Numai TU poti stii ce iti place, ce iti doresti si ce poti face cu viitorul tau. Nu uita de tine, acorda-ti mai mult timp si incearca sa iti raspunzi la intrebarea “Cine sunt eu?”!