Felicitari, ai un catel!

Tocmai te-ai hotarat sa iti iei un catel, l-ai gasit pe cel care te-a incantat si l-ai achizitionat. Chiar daca pare greu de crezut, viata ta se va schimba dramatic, in cele mai multe cazuri in bine. Pentru a se intampla asta insa, trebuie sa urmezi niste reguli pentru a-i face atat catelului viata fericita si pentru a te face si pe tine fericit.

Iata domeniile asupra carora trebuie sa iti opresti atentia in momentul in care ai un caine:

    Alimentatie. O alimentatie sanatoasa va da un caine sanatos si automat o viata lunga, fara prea multe vizite la veterinar.

    Igiena. Ca si la om, igiena animalului este foarte importanta.Trebuie sa ii acorzi o foarte mare atentie acestui aspect.

    Deparazitare interna si externa. Cateii au obiceiul sa mai primeasca musafiri nepoftiti. Rolul tau este sa ii indepartezi.

    Vaccinare impotriva bolilor
. Trebuie sa te asiguri ca patrupedul tau nu se va imbolnavi prea usor, motiv pentru care trebuie sa il vaccinezi.

    Suplimente si vitamine. De cele mai multe ori, alimentatia nu ofera absolut toti nutrientii de care are nevoie catelul, asadar va trebui sa ii oferi si suplimente.

Alimentatia:

Incearca sa iti hranesti cainele cu hrana uscata sau umeda, special facuta pentru el. O gasesti in functie de mai multe criterii, de la varsta pana la rasa. Il mai poti hrani si cu carne cu legume fierte. Incearca sa eviti carnea de porc si oaie sau mezelurile. De asemenea, nu ii oferi cainelui ceea ce mananci tu, s-ar putea sa suporte mult mai greu prajelile, dulciurile sau diverse conserve pe care le consumi. Cand e mic, ofera-i cat mai multe mese pe zi. Cainii trebuie sa manance intre 3 si 6 mese pe zi in timp ce pentru aduli 2 mese sunt suficiente.

Igiena:

Cand vine vorba de igiena, trebuie sa ai grija sa nu ii faci baie generala decat dupa ce l-ai vaccinat. Dupa aceea, pentru a-l mentine sanatos, cainele trebuie pieptanat, periat, sa i se taie unghiile si sa fie curatat in urechi. La baie, trebuie sa ai grija sa nu ii intre apa in urechi si sa il speli cu sampon de calitate, special pentru blanita lui.

Deparazitarea:

Este ideal sa deparazitezi catelul nu doar in momentul in care are nevoie, ci si preventiv. Prima deparazitare trebuie sa i-o faci la varsta de 4 saptamani.

Vaccinarea:

Nu trebuie sa neglijezi vaccinurile, mai ales in primele luni de viata ale cainelui. Prima vaccinare se face la 6 saptamani, dupa deparazitare, dupa care se stabileste cu medicul veterinar un plan de faccinare care sa iti fereasca patrupedul de foarte multe boli. Ulterior, in fiecare an se va face cate un vaccin polivalent.

Suplimente si vitamine
:

Este important, cel putin in primii ani de viata sa ii oferi cainelui tau suplimente care sa ii asigure o crestere perfecta si o dezvoltare foarte buna a oaselor. Ulterior, poti sa ii oferi suplimente mai rar, insa acestea sunt utile pentru o viata sanatoasa.

Chiar daca un catel sanatos necesita mult timp si multa atentie, a avea un caine nu inseamna numai responsabilitati. Acesta te va ajuta sa treci peste momentele mai neplacute si te va iubi neconditionat, asadar, Felicitari, ai un catel!